Nem született válasz arra, hogyan lehet csökkenteni a pénzügyi válság hatásait

Politológusok szerint a várakozásoknak megfelelően tartalmi eredmény nélkül zárult a szombati nemzeti csúcs, az álláspontok nem közeledtek, és arra sem született válasz, hogy hogyan lehet csökkenteni a pénzügyi válság hatásait. - A csúcs nyomán az is egyértelművé vált, hogy nem igaz Gyurcsány Ferenc eddigi értelmezése saját alternatíva nélküliségéről és az ellenzék program nélküliségéről - fogalmazott Mráz Ágoston Sámuel, politológus. 

– Tipikus szocialista válságkezelésnek lehetünk a tanúi, vagyis, hogy „húzzuk meg a nadrágszíjat, az emberek tűrjenek még”, de nem gondolkodik arról, hogy hosszú távon hogyan jönnek létre a növekedés feltételei – fogalmazott az MNO-nak Stumpf István. A Századvég Alapítvány elnöke úgy látja, egy bizalmatlansági vákuumban szenvedő kormánnyal és annak vezetőjével nagyon nehéz nemzeti megállapodást kötni. Kijelentette: ezzel szemben Orbán Viktor egy jövőorientált s a jelenlegi válsággal is számot vető megoldást ajánlott. Dávid Ibolya az egyéves válságkormányzás ötletével pedig bejelentkezett az MSZP-hez – tette hozzá. Abban mindenki egyetértett, hogy a  „nemzetet meg kell menteni” – tette hozzá, ám a fórum csak arra volt alkalmas, hogy ezt az  „összeborulást szimbolizálja”, a válsággal összefüggő konkrét teendőkkel kapcsolatos megállapodás létrejöttéhez alkalmatlan volt.
    
– Nem teljesült az előzetes várakozás, hogy Gyurcsány Ferenc a nemzeti csúcs nagy nyertese lehet, pedig korábban még úgy tűnhetett, az ő sikere Orbán Viktor tárgyalóasztalhoz ültetése - nyilatkozta a Nézőpont Intézet kutatásvezetője a fidesz.hu-nak. Mráz Ágoston Sámuel úgy fogalmazott, hogy az érdekképviseletekkel kiegészített ötpárti egyeztetés alig különbözött egy parlamenti vitanaptól. A pártok közötti kiegyezés elmaradása miatt a kormányfő-pártelnöknek a népszerűtlen intézkedésekért viselt felelősséget sem sikerült szétterítenie – mondta. Hozzátette: a csúcs nyomán az is egyértelművé vált, hogy nem igaz Gyurcsány Ferenc eddigi értelmezése saját alternatíva nélküliségéről és az ellenzék program nélküliségéről. A költségvetési plafon-törvény közös módosító javaslatának benyújtása után, az MDF ismét közelebb került az egyedül kormányzó MSZP-hez, egyre valószínűbbnek tűnik a kettőjük közötti válságkoalíció.

Szomszéd Orsolya, a Vision Consulting elemzője szerint a csúcs egyetlen eredménye az volt, hogy a szereplők tárgyalóasztalhoz ültek. Azt azonban nem is vártuk, hogy tartalmi eredménye legyen a találkozónak. A pártok megszólalásában sem lehetett nagy újdonságokat felfedezni - tette hozzá. Szomszéd Orsolya szerint a miniszterelnök továbbra is konszenzuskereső és válságkezelő szerepben volt, Orbán Viktor pedig folytatta a kormányt támadó, annak felelősségét hangsúlyozó kommunikációt. Orbán Viktor konfrontatív beszédet mondott, ezzel kilógott a sorból, mint ahogy az azonnali adócsökkentés szorgalmazásával is.

Kiszelly Zoltán is úgy látja, a befektetőket megnyugtathatja, hogy a döntéshozóknak sikerült legalább egy asztalhoz leülni a jelenlegi helyzetben. Ez emellett a lakossági konszenzusigényt is kiszolgálta – fűzte hozzá. Gyurcsány Ferenc ugyan bedobta a nehéz témákat, így például az önkormányzati és a nyugdíjreform kérdését, de ehhez nem talált partnereket. Kiszelly szerint Gyurcsány Ferenc a szombati találkozó győztese, de nem a közvélemény, hanem a szocialista párt előtt.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!