A nemzetiségek jelentősen hozzájárultak az ország arculatának formálásához

A velünk élő nemzetiségek a kultúra, a gazdaság, a művészet és a tudomány területén jelentősen hozzájárultak az ország arculatának formálásához – mondta Hölvényi György, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára a magyarországi németek elhurcolásának és elűzetésének emléknapján vasárnap Budaörsön. Az országos német emlékhelyen tartott tisztelgésen felolvasták Orbán Viktor emléknapra kiadott levelét. 

Hölvényi György egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár kiemelte: Magyarország kormánya felelősséget érez a nemzetiségi kultúrák értékeinek megőrzése, megélése és fejlesztése iránt. Úgy fogalmazott: a múlt és a jelen minden olyan tettére, amikor valakit, vagy akár egy egész nemzetiséget ki akarnak tagadni a nemzetből, öncsonkításnak tekinthető. A 68 évvel ezelőtti eseményekre utalva azt mondta: az ország felvirágoztatásáért hozott megannyi áldozatuk, kiemelkedő tetteik és hírnevünket öregbítő életpályák egész sora vált ezzel a tettel semmivé.

Heinek Ottó, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke arra emlékeztetett, hogy az Országgyűlés mintegy egy hónapja „kérésünkre megváltoztatva korábbi határozatát, egyértelmű fogalmakat használ, és nem kísérli meg a felelősséget teljes egészében a győztes nagyhatalmakra hárítani azért, ami a magyarországi németséggel történt”, amiért köszönet illeti az Országgyűlést és a kormányt. Hozzáfűzte: az őszinte szembenézés a múlttal, az őszinte szembenézés a felelősség kérdésével tudnak hozzájárulni ahhoz, hogy mi és a minket követő generációk valóban európai életeet tudjanak élni közös hazánkban.

Wittinghoff Tamás (Budaörs Fejlődésért Egyesület), a Pest megyei település polgármestere arra hívta fel a figyelmet, hogy soha ki nem törölhető nyomokat hagyott az egyének, a családok életében ez a dráma. Hozzátette: „azért vagyunk ma itt, hogy megemlékezzünk az egykori áldozatokról, és tudatosítsuk a felelősségünket abban, hogy soha, sehol, senkit ne lehessen többé ebben az országban származási alapon megítélni”.

A beszédeket követően katonai tiszteletadás keretében a magyar kormány mellett többek között a köztársasági elnök, az Országgyűlés és a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata nevében helyezték a megemlékezés koszorúit. Az emlékműnél szintén koszorút helyezett el Matei Hoffmann, Németország budapesti nagykövete, Christoph Bergner, a német szövetségi parlament képviselője, valamint Schmitt Pál korábbi köztársasági elnök.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!