Olyan nincs, hogy nincs pénz a pedagógus életpályamodell finanszírozására

A köznevelési rendszer megújítása kapcsán nem azt kell firtatni, hogy honnan lesz pénz az egyes intézkedésekre – mondta a Magyar Hírlapnak Hoffmann Rózsa, aki szerint azt kell egyértelművé tenni, hogy a szükséges forrásokat muszáj előteremteni. „Olyan nincs, hogy nincs pénz. Ha például a pedagógus életpályamodell bevezetését nem lenne miből finanszírozni, az a teljes magyar iskolarendszer összeomlásához vezetne.

Az oktatási államtitkár emlékeztetett, hogy az életpályamodell évente mintegy 160 milliárd forintnyi forrást igényel, és jelenleg nincs meg rá a fedezet. Hoffmann Rózsa leszögezte, az iskolák állami kézbe vétele nem jár többletköltségekkel, de átcsoportosítások várhatók. „Az önkormányzatoknak a jövőben nem kell biztosítaniuk a béreket és járulékokat, tehát nyilvánvalóan kevesebb pénzből fognak gazdálkodni, ezen megy most a harc” – fogalmazott az államtitkár asszony. Hangsúlyozta azt is, hogy a fenntartás átvételével az államnak elő kell teremtenie azt a részt is, amit eddig a települések biztosítottak, vagyis elkerülhetetlen lesz az önkormányza­toktól való átcsoportosítás. Az oktatási államtitkár arra is felhívta a figyelmet, hogy a köznevelési koncepció kodifikált változata két héten belül elkészül, és alaptalannak tartja azokat az értesüléseket, amelyek szerint a tervezet szövegén még mindig javítani kell.
 

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!