Orbán Viktor a német kancellárral tárgyalt

Közép-Európa megsegítésére tett javaslatokat Orbán Berlinben Orbán Viktor – aki a Konrad Adenauer Alapítvány meghívására tartózkodik a német fővárosban. Orbán Viktor magyar újságírókat tájékoztatva elmondta: első javaslatként indítványozta, hogy a Közép-Európában banktulajdonnal rendelkező anyabankok vállaljanak továbbra is felelősséget a leánybankok működtetéséért, s indítsák újra a közép-európai hitelezést.

Ha ez a hitelezés nem indul újra, akkor a gazdasági visszaesés mértéke Közép-Európában sokkal nagyobb lesz annál, mint azt bárki gondolná. Később sokkal nehezebb lesz újraindítani a közép-európai gazdaságokat, ezért nem szabad megengedni azt, hogy leálljanak – jelentette ki Orbán Viktor, s emlékeztetett arra, hogy a közép-európai bankrendszer – beleértve a magyar bankrendszert – nyolcvan százalék fölötti mértékben külföldi anyabankok leánybankjainak a tulajdonában van. Mint mondta, ez a tulajdonszerkezet nemcsak lehetőséggel jár, hanem felelősséggel is

A legnagyobb magyar ellenzéki párt vezetője szerint a közép-európai leánybankokat az anyabankoktól, illetve egy európai uniós csomagból kellene forráshoz juttatni. Mint mondta: nagyjából 350 milliárd dollárnyi csomagra van szükség ahhoz, hogy a közép-európai pénzintézetek ismét működésbe léphessenek, s a közép-európai gazdaságok ne bénuljanak meg. A Fidesz elnöke szerint egyébként 350 milliárd dolláros csomagon – a bankrendszer működésbe hozásán – túl a közép-európai reálgazdaságok finanszírozására is szükség lesz.

Orbán Viktor elmondta: a kancellárnak javasolta azt is, hogy szűnjön meg az a különbségtétel az Európai Központi Banknál, amely ma tapasztalható. Ez ugyanis nem teszi lehetővé, hogy az euróövezeten kívüli országok bankjai az eurótérséghez tartozó bankokkal azonos feltételek mellett juthassanak euróhoz. Ez a pénzügyi diszkrimináció Közép-Európa számára rendkívül hátrányos, és meg kell szüntetni – jelentette ki.

A kancellárnak a Fidesz elnöke indítványozta azt is, hogy a külföldi működőtőke beruházások ne álljanak le, és ne alakuljon ki egy iparvédő gondolkodás. Ez ugyanis lehetetlenné tenné, hogy a közép-európai nagy üzemek a versenyképesnek ítélt területeken – köztük Magyarország egyes részeiben is – beruházásokat valósítsanak meg. Orbán Viktor ebből a szempontból jelképesnek és nagy jelentőségűnek nevezte, hogy a Mercedes mostanáig kitartott a korábban elhatározott kecskeméti beruházása mellett. „Ilyen külföldi tőkeberuházások nélkül nem tudjuk majd újra növekvő pályára állítani a magyar gazdaságot” – jegyezte meg.

„Számomra az derült ki a kancellárasszony gondolataiból, hogy az Európai Unió immár a megoldandó feladatok középpontjába helyezte a közép-európai helyzetet, a térségben kibontakozó mély válságot, s ennek megfelelő súllyal próbálja azt kezelni” – foglalta össze a Fidesz elnöke – részletek említése nélkül – Angela Merkel reagálását az általa felvetett javaslatokra.

A Fidesz elnöke végezetül arról is beszámolt, hogy Merkel kancellárral – aki a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke is – eszmecserét folytattak a két párt választási esélyeiről, beleértve a magyarországi és a németországi, valamint az európai parlamenti választásokat. „Sok szerencsét kívántam a kancellárnak” –jelentette ki az MTI-nek Orbán Viktor, s egyben azt a reményt fogalmazta meg, hogy a CDU győzni fog az őszi választásokon. „Miután ugyanahhoz a pártcsaládhoz tartozunk, ezt személyes érdekekből is kívánjuk német barátainknak” – fűzte hozzá, úgy értékelve: vissza nem térő esély Közép-Európa számára, hogy egy olyan kancellárja van Németországnak, aki maga is a keleti blokkból – azaz az egykori NDK-ból – származik. „Ennek az értéke Közép-Európa számára felbecsülhetetlen” – jelentette ki Orbán Viktor.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!