Pofosz-kitüntetés az 56-os forradalom emlékének méltó ápolásáért

A Forradalom bölcsője emlékplakettet adott át Mádi Jenő, a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége (Pofosz) országos elnöke Semjén Zsolt és Navracsics Tibor miniszterelnök-helyetteseknek és Rétvári Bencének, a közigazgatási tárca parlamenti államtitkárának pénteken az Országházban. A kormányfő helyettesei és a parlamenti államtitkár az 1956-os forradalom emlékének méltó ápolásáért részesültek az elismerésben.

Semjén Zsolt a kitüntettettek nevében az elismerést megköszönve úgy fogalmazott: a díj nem csak hármuknak szól, hanem azt is kifejezi, hogy az Orbán-kormány természetesnek tekinti, hogy 1956 örökségére épít. A magyar jogállamiság és demokrácia 1956 örökségén nyugszik - fogalmazott a miniszterelnök-helyettes. Hozzátette: nem véletlen, hogy a leendő alkotmányban is megfelelő módon szerepel az, hogy „1956 örököseinek tudjuk magunkat”. Igyekszünk ehhez a szellemiséghez és örökséghez méltóak lenni - mondta Semjén Zsolt.

A kormányfő kereszténydemokrata helyettese hangsúlyozta: 1956 öröksége és a hozzá való kötődés önmagában jelzi a Rákosi- és Kádár-rendszer illegitimitását.

A Forradalom bölcsője-plakett alapítását a Pofosz kezdeményezte az '56-os szervezetek támogatásával, a forradalom és szabadságharc emlékére, az 50. évfordulóra. A plakett pontos, kicsinyített mása a Műegyetem Dunára néző oldalába épített domborműnek, amelyet a Forradalom bölcsője névvel illetett alkotója, Csíkszentmihályi Róbert, erdélyi szobrászművész. Arra emlékeztet, hogy a forradalmi események a Műegyetemnél kezdődtek: 1956.október 23-án innen indult el az egyetemisták tiltakozó menete, amelyhez aztán tömegesen csatlakoztak a fővárosiak.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!