Politikai realizmus és prófétai jel – interjú Semjén Zsolttal

A Kereszténydemokrata Néppárt az egyetlen történelmi párt a magyar politika színpadán – mutatott rá az idei választáson kimondott történelmi népítéletre Semjén Zsolt, a KDNP elnöke. Az elsöprő erejű győzelemről szólva kifejtette: demokratikus választásokon hasonló mandátum többség megszerzésére nemcsak Magyarországon, de az Európai Unióban sem volt példa, a történelem fényesen igazolta a Fidesz és a KDNP között köttetett szövetség sikerességét. A létrejött politikai konstrukció lényege: a Fidesz, a nagy gyűjtőpárt biztosítja a tömegtámogatást, a KDNP, a világnézeti párt a politikafilozófiai forrásvidéket, a szellemi fundamentumot és erkölcsi iránytűt.  Semjén Zsolt a két párt közötti szövetség külön erényeként tüntette fel, hogy a KDNP úgy válhatott a társadalmat érdemben alakító politikai erővé, hogy közben nem kényszerült szellemi önfeladásra, a keresztény tanítás kiüresítésére. 

Történelmi győzelmet arattak!

Deo gratias! Isten a történelem ura!

Gratulálunk Önnek a fölényes első fordulós egyéni győzelméhez Kalocsán.

Az elismerés és köszönet elsősorban a választókerületben élőket illeti bölcsességükért és az aktivistáinkat nagyszerű munkájukért.

És gratulálunk a Fidesz-KDNP elsöprő – több mint kétharmados – győzelméhez. Ilyen mandátum többség soha nem volt Magyarországon, mióta demokratikus választások vannak!

Sőt ilyenre az EU történetében sem volt példa. Azt a politikai konstrukciót – és politikai irányt –, amit Orbán Viktorral megalkottunk, a választópolgárok magukénak fogadták el és a történelem fényesen igazolt.

A KDNP megerősödve került ki a küzdelemből, miközben két rendszerváltó párt, az MDF és az SZDSZ – erkölcsileg és politikailag is – megsemmisült, és kiesett a parlamentből. Hogy látja pártja helyzetét?

Mi maradtunk az egyetlen történelmi párt a magyar politika színpadán. Harminchat képviselővel a rendszerváltoztatás óta ez lesz a legnagyobb parlamenti frakciónk és a legerősebb kormányzati pozícióink lesznek.

Ez különösen akkor imponáló, ha visszaemlékszünk rá, hogy alig egy évtizede, a Giczy-időszakban a KDNP megsemmisült.

Varga Lászlónak – aki politikai testamentumában rám bízta a Barankovics párt vezetését – a halála előtt megígértem, hogy nem hagyom a Kereszténydemokrata Néppártot kiesni a történelemből. 2003-ban újraépítettük a pártot, 2006-ban parlamenti, 2010-ben pedig kormánypárt lettünk. Megcselekedtem, amit megígértem neki.

Többször nyilatkozta, hogy a KDNP nem csak az egyetlen történelmi párt, hanem az egyetlen világnézeti párt is. Ez különbözteti meg Önöket a Fidesztől? Egyáltalán mit értenek azon, hogy világnézeti párt?

Egy keresztény indíttatású párt előtt két lehetőség van: az egyik az, hogy komolyan veszi az Egyház társadalmi tanítását, tehát tartja magát egyfajta „ideológiai ortodoxiához”, de ekkor – a társadalom beállítottságából, közvélekedéséből következően, amely láthatóan nem kedvez a keresztény értékeknek – le kell mondania arról, hogy a társadalmat érdemben alakító politikai erő legyen. Vagy pedig azért, hogy kormányra kerülve társadalomformáló erő legyen, mintegy „engedményeket” kell tennie a közvéleménynek, ami – akárhogy csűrjük-csavarjuk – valamiféle szellemi önfeladás, a keresztény tanítás kiüresítése.

Én ilyen tinglitangli kereszténységet nem csinálok. Ugyanakkor az sem inspirál, hogy a katakombából quasi „politikai gettóból” mondjak igazságokat, tudván tudva azt, hogy nem lesz belőle társadalmi valóság.

A megoldás egy gyűjtő párt és egy világnézeti párt szövetsége: ez a Fidesz-KDNP. A gyűjtőpárt biztosítja a tömegtámogatást, a világnézeti párt a politikafilozófiai forrásvidéket, a szellemi fundamentumot és erkölcsi iránytűt.

Szerintem Barankovics is valami ilyesmire gondolhatott, amikor 1945-ben megállapodott a kisgazdákkal. Hogy ez akkor nem vált be, az nem a kereszténydemokrata képviselőkön, pl. Bálint Sándoron, hanem egyfelől a világtörténelmi helyzeten, a szovjet megszálláson, másfelől az FKgP vezetők egy részének alkalmatlanságán múlott. Ma, hála Istennek, minden szempontból más a helyzet! Az is megér egy reflexiót, hogy nem a KDNP változott, mi ugyanazt mondjuk immár 66 éve, hanem – nagyon helyesen – a Fidesz fejlődött egy szabadelvű pártból egy a kereszténydemokráciára nyitott néppárttá. Ez kifejeződik abban is, hogy az európai politika szintjén is átjöttek az Európai Liberális Pártból az Európai Néppártba – ahol mi is vagyunk –, és aminek Orbán Viktor immár emblematikus alelnöke.

Mindezen megfontolások alapján kereszténydemokrata ars poeticám az, hogy: politikai realizmus és prófétai jel.

Az újságokban napvilágot látott cikkek szerint Ön nemzetpolitikai miniszterelnök-helyettes lesz. Mondana néhány konkrétumot, hogy mit szeretnének elérni ebben az új ciklusban?

Az említett nemzetpolitika vonatkozásában a határon túli magyaroknak a magyar állampolgárság megadását, és ebben az értelemben a nemzet szellemi és közjogi egyesítését; a KDNP elnökeként a családok számára biztosítani a családi adózás választásának a lehetőségét; egyházpolitikusként az egyházak szabadságának teljes biztosítását, beleértve az egyházi fenntartású közfeladatot vállaló intézményeknek az állami-önkormányzati intézményekkel egyenlő finanszírozásának visszaállítását. És mindezt még ebben az évben!

Kárpáti Katalin

+

 Nem alaptanok a kormányzati szerepvállalásáról szóló találgatások

Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke a TV2 reggeli műsorában kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: nem alaptalanok a találgatások, amelyek szerint ő lehet az új kormány egyik miniszterelnök-helyettese.

A KDNP elnöke majdani kormányzati szerepvállalását illetően kijelentette: „az az illendő, ha megvárjuk, amíg a formális felkérés megtörténik”.

A politikus azt sem kívánta megerősíteni, hogy Varga Mihály, a Fidesz jelenlegi alelnöke lesz a másik miniszterelnök-helyettes. Mint mondta: Varga Mihállyal a legszorosabb együttműködésben lesznek, Orbán Viktor – az államfő által kormányalakítási felkérést kapott miniszterelnök-jelölt – környezetében.
    
A feladatok megosztásával kapcsolatban elmondta, hogy Varga Mihálynál adódik a pénzügyi területtel való foglalkozás, ő pedig "nem titok", hogy mindig is a nemzetpolitikához állt közelebb.
    
A Kereszténydemokrata Néppárt parlamenti frakciójának várható létszámáról Semjén Zsolt azt mondta, hogy a 36 KDNP által jelölt, Fidesz-KDNP-pártszövetség színeiben mandátumot szerzett képviselővel számol, de a kettős tagsággal rendelkező fideszes politikusok részéről is érkezett már olyan megkeresés, hogy átülnének a kereszténydemokrata képviselőcsoportba.

A kormányalakítás folyamatáról Orbán Viktor, Navracsics Tibor, Varga Mihály és Szijjártó Péter ma délután 16 órától sajtótájékoztatót tart, amikor is az előzetes várakozásoknak megfelelően a leendő miniszterelnök – véget vetve a találgatásoknak – személyi kérdésekről is nyilatkozik.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!