Ronald Reagan egykori amerikai elnökre emlékezett a KDNP és az IKSZ

Ronald Reagan egykori amerikai elnökre emlékezett születésének 100. évfordulóján a Kereszténydemokrata Néppárt és az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) vasárnap az államférfi városligeti szobránál. Stágel Bence kereszténydemokrata országgyűlési képviselő kiemelte: Ronald Reagan politikai tevékenységével közvetett módon a XX. századi magyar történelem meghatározó alakítójává vált. Abban a században, amikor a magyarok két diktatúra elszenvedői is voltak, és generációk tapasztalhatták meg milyen, amikor diktatórikus eszközökkel, a nemzeti identitás elnyomásával, erőszakos módon korlátozzák a mindennapokat.

Arra az amerikai elnökre emlékeznek, aki világossá tudta tenni, hogy a szabad világ és a kommunizmus küzdelme a jó harca a gonosz ellenében, és akinek elévülhetetlen érdemei vannak abban – fűzte hozzá az IKSZ elnöke, aki felidézte Reagannek a berlini fal lebontásában játszott szerepét is. Kiemelte: a szabad világért folytatott küzdelme ma is aktuális, s példaként említette azokat a fehérorosz fiatalokat, akiket pusztán ellenzéki szerepvállalásuk miatt besoroztak katonának, illetve kirúgtak az egyetemekről.
    
Paul O,Friel politikai tanácsos, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövetsége képviseletében felidézve a néhai elnök életét azt mondta, hogy Ronald Reagan értékrendje nagyon különleges volt. Befolyásolta a történelmet, és ennek hatása Magyarországon is látható. Kiemelte: nagyon egyszerű dolgokban, értékekben hitt, s ezek az értékek nem változtak. Ronald Reagan öröksége, hogy az értékek számítanak, amelyek mellett ki kell állni.
    
Horváth Attila a Pázmány Péter Katolikus Egyetem docense, jogtörténész kiemelte: Ronald Reagan  bizonyos dolgokban nem ismert kompromisszumot. Ilyen volt az, hogy a Szovjetunió a gonosz birodalma, s vele szemben nincs kompromisszum.
    
Ronald Reagan 1911. február 6-án született az Illinois állambeli Tampicóban. 1981 és 1989 között volt a Fehér Ház lakója, ő volt az Egyesült Államok 40. elnöke. Az egykori filmszínészt, aki több mint ötven filmben szerepelt, később két alkalommal is Kalifornia állam kormányzójává választottak. Ronald Reagan 1983-ban minősítette a Szovjetuniót a gonosz birodalmának az Evangélikusok Nemzeti Szövetsége előtt elmondott floridai beszédében. A néhai elnök beszédének kézzel korrigált változatát januárban először állították ki a washingtoni Nemzeti Levéltárban. Ronald Reagan volt az, aki 1984-ben beindította az Egyesült Államok úgynevezett csillagháborús rakétavédelmi védelmi programját is, amellyel az erejét meghaladó fegyverkezési versenyre kényszerítette a Szovjetuniót. A rendkívül népszerű republikánus politikus 2004-ben hunyt el, 93 éves korában.

Forrás: MTI

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!