Segély vagy bér? – Ellenzéki egyeztetés kezdeményezése

Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt alelnöke a szociális segélyezésről folytatott egyeztetést Ivády Gáborral, Ivád község polgármesterével, aki több mint 200 önkormányzat álláspontját közvetítette. A KDNP alelnöke szerint az ismertetett vitaanyag megállapításai nagyrészt helytállóak, javaslatai támogatásra érdemesek, akkor is, ha az anyag a szociális problémáknak csupán egy szeletét érinti.

A hatályos jogszabályi környezet nem ösztönöz munkavállalásra. Gyakran nem jelent több pénzt a munkából megszerzett jövedelem, mint a segély.

A segélyezési rendszer a falvakban, községekben már mindennapos konfliktusokat eredményez.

Hazánkban a legszerényebb számítások szerint is a segélyezettek egyharmada jogosulatlanul veszi igénybe az ellátást.

A demográfiai és foglalkoztatási mutatók egyértelműen alátámasztják a szakemberek és a politikusok által hangoztatott tételt, miszerint a segélyezési rendszer a jelenlegi formájában nem tartható fenn.

II.

Van megoldás: a segélyezetteket képessé és érdekeltté kell tenni a munkaerőpiaci elhelyezkedésre. Az ivádi vitaanyag erre ad alternatívákat.

Azon segélyezettek számára, akik nem végezték el az általános iskolát sem, a közoktatásban való részvétel jelentené a törvényben megkövetelt együttműködési kötelezettséget.

A segély és bér közötti különbséget növelnünk kell. Mivel minimálbér jelentős emelésére nincs lehetőség, indokolt a rendszeres szociális segély átalakítása.

Több egzakt vizsgálattal ki kell szűrni a segélyt jogosulatlanul igénybevevőket.

Le kell választani a segélyezettekről azokat, akik fizikai vagy mentális okokból nem képesek dolgozni és őket járadékban kell részesíteni.
Az így felszabaduló forrásokat a közfoglalkoztatás fejlesztésére, kibővítésére kell fordítani.

III.

Mindezen tényeket figyelembe véve a problémák mielőbbi rendezése érdekében az Ivád község önkormányzata által előterjesztett vitaanyagról ellenzéki egyeztetést kezdeményezek.

Harrach Péter
Kereszténydemokrata Néppárt

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!