Segítség a bajbajutottaknak

Több tízezer hektáron 10 km-es szélességben – Tiszavasváritól Beregsurányig – pusztító szélvihar és jégeső mintegy 37 ezer hektár mezőgazdasági területen és több mint 7000 épületben okozott jelentős károkat június 7-én. Bosák Nándor debrecen-nyíregyházi püspök a bajba jutott családok megsegítésére tervezett egyházmegyei intézkedésekről tartott sajtótájékoztatót.

A jégeső tetőket bontott meg, tűzfalakat döntött be, ablakokat tört be, vakolatokat vert le, szélvédőket zúzott be. Nyírbogdányban minden ház megsérült. A katasztrófavédelemtől kapott kimutatás szerint 6850 magán-, 149 önkormányzati és 11 egyházi ingatlanban keletkezett kár – mintegy négy és fél milliárd forint értékben.

Bosák Nándor püspök a nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya plébánián tartott sajtótájékoztatón emlékeztetett: a bajba került családok megsegítése keresztényi kötelesség, ezért arra kéri a híveket, hogy június 28-án, vasárnap a templomokban az e célra elhelyezett perselyekbe helyezzék el adományaikat a viharkárt szenvedett családok támogatására.

A főpásztor bejelentette, hogy a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye egymillió Ft induló összeggel katasztrófaalapot hozott létre, ezzel a gyors segítségnyújtás lehetőségét kívánja megteremteni. Ennek adatai: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye, 11100609–1879127–36000001 közlemény: Katasztrófaalap. Az összegyűlt adományokat az Egyházmegyei Karitász segítségével juttatják el a rászorulókhoz.

Bosák Nándor püspök elmondta, hogy a gyűjtések során elsősorban a segítségnyújtás lehetőségére szeretné felhívni a figyelmet. A tapasztalat azt igazolja, hogy a jószándékú vállalkozók mellett túlnyomórészt azok a szegényebb életvitelű emberek hallják meg a segélykiáltást, akik már maguk is megtapasztalták a bajbajutottak sorsát. A főpásztor a gyűjtés kezdeményezésével minden embert szeretne megszólítani. Kiemelte: az egyház a pénzbeli támogatáson túl fizikai munkában, segítségnyújtásban, a személyes törődésben is kiveszi a részét.

A sajtótájékoztatón Szűcs József nyírbogdányi plébánosa a településen kárt szenvedett emberek körében szerzett tapasztalatait mondta el. Június 7-én híveivel éppen egyházközségi búcsút tartottak a templomban, amikor a vihar kezdődött. A templom tetőszerkezete súlyos kárt szenvedett, az ablakok betörtek, az üvegszilánkok az épület szemközti faláig repültek, és mindez közel egy órán keresztül tartott. Csodával határos módon személyi sérülés nem történt.

Gégény Béla, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyei Karitász igazgatója az egyházmegyei és a Kelet Karitász Alapítvány segítő tevékenységéről, valamint a jégkárt elszenvedők megsegítésének lehetőségeiről tájékoztatta a sajtó képviselőit. A Katolikus Karitász összefogva a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye Karitász szervezetével egyszeri 3 millió Ft-os támogatással igyekszik segíteni a legrászorultabb családokat. Ennek alapján 8 településen összesen 300 család számára tudnak 10 000 Ft támogatást biztosítani. Továbbá 50 millió Ft-ot juttatnak el a biztosítással nem rendelkező, valamint kisnyugdíjasok és nagycsaládosok megrongálódott épületeinek helyreállításához szükséges 40-50% önrész támogatására. Szeptemberben, a helyreállítási munkák befejezése után várhatóan 500-1000 élelmiszercsomagot juttatnak el a leginkább rászorulókhoz.

Az adományokat a Katolikus Karitász elkülönített számlaszámára várják:

Raiffeisen Bank Rt. 12011148-00124534-00900004

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!