Székely Tamás szerint alkotmánysértő a meggyógyított roma gyerekekről beszélni

Nagy Kálmán, a Kereszténydemokrata Néppárt országgyűlési képviselője – a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Gyermekonkológiai és Csontvelőtranszplantációs Osztályának osztályvezető főorvosa.– Gyurcsány Ferenc rasszista vádjára reagálva napirend előtt felszólalása előtt kijelentette: több roma gyermeket gyógyított meg pályafutása során, mint amennyit a legtöbb MSZP-és és SZDSZ-es képviselő életében látott. Mint mondta, sem a KDNP sem a Fidesz értékrendjéhez, felfogásához és tetteihez nem köthetők az efféle vádak.

Felszólalásának tárgyára térve a kereszténydemokrata politikus az egri Markhot Ferenc kórház botránykrónikájának két meghatározó dátumát. idézte fel, s emlékezetett rá, hogy 2008. március 27-én a Heves Megyei Önkormányzat 20 évre szóló vagyonkezelési és üzemeltetési szerződést kötött a HospInvesttel. 2009. március 17-én pedig Balassagyarmaton a megyei bíróság ezt a szerződést semmisnek nyilvánította.

Nagy Kálmán szerint mindaz, ami az egri kórházban történt az MSZP és az SZDSZ egészségpolitikájának markáns lenyomata. Mint mondta bankügyletté, üzleti nyerészkedés részévé tették az egészségügyi ellátást, az emberek gyógyítását. Megsértették az orvosi szakma, a gyógyítás összes írott és íratlan szabályát. Megsértették a közigazgatás működését, meghatározó törvényeket és jogszabályokat, úgy ment végbe a HospInvest bérleten belül helyezése, mintha egykoron az MSZMP-és párthatározat.

A szakpolitikus kijelentette: az ügylettel nagyon jelentős, jóvátehetetlen károkat okoztak, melyek együtt járhattak egyes betegek maradandó egészségkárosodásával, halálával.  

Közölte, az egészségügy az utóbbi esztendőkben jutott el a konszolidált orvoslásból a teljes bizonytalanságig, és süllyedt a jelenlegi katasztrofális színvonalra. A politikus arra is kitért, hogy bár Miskolcon lakik, naponta kap Egerből segélykérő leveleket. Mint mondta, a Heves megyei kórházban az elmúlt időszakban jelentősen csökkent az ellátás nívója, a panaszos levéláradaton túl erre mutat az a tény is, hogy a kórház egyharmadnyival kevesebb támogatást kap, mint az előző esztendőben.

Ami Heves megyében történt azért különösen veszélyes, mert a „példa ragadós” hasonló folyamat megy végbe a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kórházban is – mondta a szakpolitikus. Hozzátette: a szóban forgó kórházban sorozatos szabálysértésekkel sikerült olyan állapotot előidézni, hogy az intézmény a felszámolás határára jutott.

Felszólalásának végén visszatérve a Markhot Ferenc kórházra arra kérte a minisztert, hogy gyorsítsa fel azt az eljárást, amelynek végén a kórház visszakerül Eger város tulajdonába.

Az egészségügyi miniszter példátlan megjegyzéssel kezdte válaszát, kifejtette: nincs jobboldali és nincs baloldali gyógyítás, s egy orvos sem nemre, sem politika hovatartozásra, sem fajra vonatkozó megjegyzést az általa ellátott betegekre nem tehet.. A miniszter szerint Nagy Kálmán arra vonatkozó megjegyzése, hogy hány roma beteget látott el „nem esik össze” az alkotmány rendelkezéseivel, éppúgy, mint a HospInvesttel kapcsolatos felvetése.

Székely Tamás hosszasan citálta a jogorvoslatra vonatkozó szabályokat részletező passzust az alkotmányból, ám a képviselő által elmondottakra érdemben – mint már annyiszor korábban – most sem reagált. Az egészségügyi miniszter közölte, hogy ugyanúgy jártak el az egri kórház vonatkozásában, mint az összes hasonló egyéb intézmény esetében, ahol az önkormányzat átadta a működtetési jogot egy másik intézménynek.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!