Szólj bele a közéletbe - Országos kampányt indít az IKSZ

A magyar fiatalok külföldre vándorlásának problémája és a pénzügyi ismeretek oktatásba történő bevezetése is szerepel a témák között a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) és az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) most induló ifjúsági közéleti kampányában - közölte Stágel Bence szerdán. A szervezet elnöke, KDNP-s országgyűlési képviselő kifejtette: a magyar fiatalok külföldre vándorlása egy olyan fontos kérdés, amivel foglalkozni kell. Gyere haza! névvel egy honlapot is indítanak, ahol olyan praktikus információk olvashatók majd, amelyekkel a külföldön élő fiatalokat, például fiatal orvosokat haza lehet csábítani. A politikus fontosnak tartja a pénzügyi ismeretek oktatását is, mert szerinte a gazdasági világválság rámutatott arra, hogy mennyire hiányosak az emberek pénzügyi ismeretei.

A Szólj bele a közéletbe! mottót viselő programsorozat keretében közéleti esteket, internetes fórumokat, film- és vitaklubokat szerveznek, főleg oktatási intézményekben annak érdekében, hogy minél több fiatal véleményét megismerhessék, és problémáikra még hatékonyabban felhívhassák a figyelmet. Stágel Bence szerint a közéletről folytatott aktív párbeszéd elterjesztésével növelni lehet a közéleti aktivitást. A kereszténydemokrata politikus kiemelte: egy működő demokráciának nélkülözhetetlen eleme az országosan fejlett vitakultúra, nem csak érvelni kell tudni, hanem mások érveit is meghallgatni.

Idézte az Ifjúság Gyorsjelentést, miszerint a 15-29 évesek egyhetede azon a véleményen volt, hogy bizonyos körülmények között jobb egy diktatúra, mint a demokrácia, s egyharmaduk számára gyakorlatilag lényegtelen, hogy demokratikus vagy diktatórikus körülmények között él. Szerinte a politikai vitakultúrának is jót tenne, ha minél többeknél, minél fiatalabb korban kialakulna ez a vitakultúra.

Stágel Bence szólt az IKSZ eddigi eredményeiről is, mint mondta, a szervezet megkerülhetetlen szereplőjévé vált a magyar közéletnek. A 2004-es csúfos eredményű népszavazás után az IKSZ javasolta, hogy minden középiskolás osztály legalább egyszer látogasson el egy határon túli magyar településre. Az erről szóló törvénymódosítást tavaly ősszel fogadta el az országgyűlés. Emellett a szervezet kezdeményezte azt is, hogy egyszerűsödjön a külföldön megszerzett tudományos fokozatok honosítása, de fellépnek például a családromboló műsorok ellen is.
 
Gaal Gergely, az IKSZ elnökhelyettese úgy véli: a fiatalok közéletbe való bevonása mindenkinek a közös érdeke, jelenleg a fiatalok közéleti aktivitása átlag alatti. Mint mondta, egyetértenek Varga László azon kijelentésével, hogy a kereszténydemokrácia alkalmas arra, hogy a 21. század vezető eszméje legyen. Szólt arról is, hogy a kezdeményezés másik fontos célja a közösségépítés erősítése, ezt az IKSZ eddig is kiemelten kezelte.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!