Szótlanul tűrjük, hogy megalázzanak bennünket?

Írásbeli kérdéssel fordul a külügyi és a rendészeti tárca vezetőjéhez, valamint a sportért felelős miniszterelnöki megbízotthoz az Újpest futballcsapatának bukaresti meccsével kapcsolatban Móring József Attila kereszténydemokrata képviselő.  Hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: a július 16-i meccsen, a mérkőzés második félidejének elején hosszú percekig látható volt egy 30-40 méter hosszú felirat, amelyet román szurkolók feszítettek ki, és a televíziós közvetítésben is felfedezhető volt. Ennél undorítóbb, ocsmányabb, aljasabb, provokatívabb szöveg nem jelent még meg magyar sporteseményen.

Ennek már semmi köze sincs a szokásos szurkolói zrikáláshoz – jelentette ki a honatya. Ez nyílt provokáció és sértés volt, nemcsak a félezer oda utazó szurkólónak és több száz erdélyi magyarnak, hanem mindenkinek, akit magyar anya szült.

Nem lehet szó nélkül elmenni amellett sem, hogy a hazai média nagy része, élükön a közszolgálati MTI-vel a román tudósításokat alapul véve és tulajdonképpen azok érdekeit szolgálva a lila drukkerek „botrányos”  utazásáról írt, erről a valóban botrányos esetről viszont nem – szögezte le Móring József Attila.  Mint mondta: érdekes módon a velük utazó tudósítók nem erősítették meg a magyar szurkolók botrányait, sőt éppen az ellenkezőjéről szóltak. Joggal merül fel a kérdés, miért jó magunkról rossz bizonyítványt kiállítani, még akkor is, ha semmi rendkívüli, semmi rossz nem történt.

A képviselő feltette a kérdést, hogy tesz-e hivatalos lépést a külügyi tárca, mit szól mindehhez a sportért felelős önkormányzati minisztérium és miniszterelnöki megbízott? Tiltakozzunk-e ez ellen, vagy szótlanul, birkaként tűrjük, hogy megalázzanak bennünket magyarságunkban? – tette fel kérdéseit a képviselő.

Szerinte nem elegendő az, hogy csak az UEFA-nál tiltakozzunk. Egy halk huhogás máris stadionbezárást meg sok százezer eurós büntetést eredményez Magyarországon. Vonatkoznak ugyanezek a szabályok másokra is? – sorolta kérdéseit.

A képviselő megjegyezte: a mérkőzés visszavágóját július 23-án tartják Budapesten, a Szusza Ferenc Stadionban, ahová a román csapatot minden bizonnyal jelentős számú szurkolósereg kíséri el. Így joggal vetődik fel a kérdés, hogy diplomáciai úton orvosoljuk-e ezt a súlyos atrocitást, vagy rábízzuk a dolgot az Újpest szurkolóinak kemény magjára? Hozzátette: a magyar rendőrök vajon ebben az esetben agyba-főbe verik-e saját hazájukban a magyar szurkolókat, megvédve azokat, akik ezt a gusztustalan feliratot kifeszítették.

Elmondta azt is, hogy a mai  sportnapilapban a Külügyminisztérium államtitkára azt nyilatkozta, hogy nem kívánnak ezzel az üggyel foglalkozni, mert szerintük sporthuligánok felirataira nem kell reagálni. Ez elfogadhatatlan és felháborító a politikus szerint. Hozzátette: a kormány így a merjünk senkik lenni szlogennek felel meg. Magyarok vagyunk, és ha valakik emiatt bántanak minket, akkor az ellen a leghatározottabban tiltakoznunk kell – zárta gondolatait Móring József Attila.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!