Tagadják az erdővagyon privatizációs tervét

Tartós állami tulajdonban vannak és maradnak az erdők, nem kell tartani a privatizációtól – állítja Száraz Gábor, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. szóvivője. Medgyasszay László, országgyűlési képviselő kedden, a KDNP nevében felszólította a kormányt, hagyjon fel minden olyan próbálkozással, amelynek célja az erdővagyon privatizációja. Az Országos Erdészeti Egyesület is határozottan ellenez bármilyen magánosítási törekvést.

Tartós állami tulajdonban vannak és maradnak az erdők, nem kell tartani a privatizációtól – állítja Száraz Gábor, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. szóvivője. Hangsúlyozta: a holdingszerű átalakításról készült ugyan egy koncepció, ezt azonban a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács (NVT), az MNV döntéshozó szerve nem is tárgyalta még. A holdinggá alakítást a szóvivő azzal indokolta, hogy ebben a formában lehetne a leggazdaságosabban irányítani a sokszínű erdőgazdaságokat. A holding kialakítása szerinte nem jelentheti a privatizációt, mert egy ilyen társaság létrehozása a vagyontörvény módosítását is jelentené egyben.

Medgyasszay László, országgyűlési képviselő kedden, a KDNP nevében felszólította a kormányt, hagyjon fel minden olyan próbálkozással, amelynek célja az erdővagyon privatizációja, állítsa le ezeknek az elképzeléseknek a kidolgozását, és tartsa meg az erdőgazdaságokat mai működési formájában. Szerinte a kormány az erdővagyont nem közvetlenül akarja privatizálni, hanem vagyonkezelő holdingot hoznának létre, amely a 19 erdőgazdaság felett vagyonkezelői joggal rendelkezne. A politikus úgy véli: a vagyonkezelői jog magánkézbe adása nem fikció, hiszen ezzel próbálkoztak 2007-ben is a Bábolnai Ménesbirtok esetében.

Az Országos Erdészeti Egyesület határozottan ellenez bármilyen magánosítási törekvést. Elfogadhatónak tartana azonban egy, a környező országok gyakorlatához hasonló megoldást, amelyben az erdészet gazdasági szervezete egy központi holdingból és kisebb szervezeti egységekből, vállalatokból épül föl, de csak akkor, ha nem lesz kiindulópontja egy esetleges privatizációnak.

A Fidesz szerdán bejelentette: munkacsoportokat hozott létre a víz-, a föld- és az erdővagyon védelmére, hogy kormányra kerülésük esetén a leggyorsabban végre lehessen hajtani a víz-, a föld- és az erdővagyon magánosításáról szóló szerződések felbontását.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!