A társadalomnak el kell ismernie a gyermekvállalást

A gyermeket nevelők munkaerő-piaci védelmét és a családokat megillető kedvezményrendszer rögzítését emelte ki a készülő családvédelmi törvényből Harrach Péter a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége nyolcadik kongresszusán a Parlamentben. A KDNP alelnöke azt mondta, a társadalomnak el kell ismernie a gyermekvállalást. Ennek pontos részleteit nem a sarkalatos törvény rendezi majd, hanem a nyugdíjtörvényben jelenik meg.

Harrach Péter szavaiból kiderült, hogy a személyi jövedelemadó irányíthatósága a nyugdíjak kiegészítésére az egyszázalékos felajánlás mintájára nem járható út, mert sokan nem fizetnek személyi jövedelemadót, például a gyermekek utáni adókedvezmény miatt. Harrach az alaptörvénnyel összhangban szólt a házasság és a család intézményének védelméről, a gyermekvállalás valamiféle „jutalmazásáról is”.

Mint mondta, a cél „a gyermekekért és nem a gyermekekből élők” támogatása, a gyermeket nevelő nők foglalkoztatási esélyeinek javítása, és a válások számának csökkentése. Kitért arra, hogy 2010-ben kilencvenezer volt a gyermekszületések száma, és a népesség 10 millió alá csökkent. 2011-ben az év első hét hónapjában 50 ezer gyermek született, ez hat százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. Az újszülöttek 40 százaléka pedig házasságon kívül született. Problémát jelent az is, hogy a szülőképes nők egyre később vállalják az első gyermeküket, és magas a válások aránya.

Utalva az ENSZ tavaszi demográfiai előrejelzésére azt mondta, hogy az „átlagos forgatókönyv” szerint a század végére Magyarország lakossága 8,5 millió lesz, ebből 1,9 millió a bevándorló, és az idősek részaránya jelentősen nő. Ha a jelenlegi termékenységi arányszám megmarad 1,3-on, akkor 5,2 millió lesz az ország lakossága, és a 65 év felettiek aránya eléri a 36 százalékot. Ez azt jelenti, hogy Magyarország nyugdíjrendszere fenntarthatatlan lesz, gazdasága működésképtelenné válhat – figyelmeztetett a kereszténydemokrata politikus.

Harrach Péter álláspontja szerint a termékenységi arányszám akkor növekedhetne, ha az elhalasztott gyermekvállalások mégis megtörténnének, vagy bekövetkezne egyfajta „kulturális mutáció”, vagyis a közgondolkodást a családról, a gyermekekről és a nemzetről sikerülne megváltoztatni.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!