Tarthatatlan a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási helyzete

A Fészek Fogyatékossággal Élők Szakszervezet tarthatatlannak és felháborítónak tartja a megváltozott munkaképességű dolgozók foglalkoztatási helyzetét Magyarországon. Felhívják a kormányzat és szakminisztérium figyelmét arra, hogy haladéktalanul vizsgálják felül az állami cégeknél folyó gazdálkodás helyénvalóságát, valamint ellenőrizzé és korrigálják az MNV Zrt. felügyelete alatt álló cégekben tapasztalható visszásságokat.

Szakszervezetünk a Fészek Fogyatékossággal Élők Szakszervezet tarthatatlannak és felháborítónak tartja a megváltozott munkaképességű dolgozók foglalkoztatási helyzetét Magyarországon. Az elmúlt években végrehajtott jogszabályi változások nem, hogy elősegítették volna a foglakoztatás helyzetének javítását, azt inkább hátra mozdították. Az Európai Uniónak tett kötelezettség vállalás ellenére a megváltozott munkaképességűek helyzete nem hogy javul, hanem rohamosan romlik. A foglalkoztatottak száma folyamatosan és rohamosan csökken.

Az állami költségvetésből fenntartott rendszer, nem átlátható jogszabályok útvesztője, melynek értelmezése sok esetben még a szakemberek számára sem egyértelmű.
Az állami cégekben dolgozók bére az esetek túlnyomó többségében alig haladja meg a minimálbér mértékét, míg a vezetői bérek sok esetben túl vannak a havi egy millió forinton is. Példának okáért, két fővárosi, megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására létrehozott állami tulajdonban lévő cég több mint 340 millió forintot költ el nem támogatott dolgozók fizetésére. Ebben az összegben még nincsenek benne a felsővezetői bérek, ami összességében eléri ugyanezt az összeget. Ez a két összeg 700 –  jelenleg munkanélküli – megváltozott munkaképességű ember bére is lehetne. A két cég felsővezetőjének éves juttatása különféle jogcímeken, eléri a 28-30 millió forintot.

Közleményünkkel felhívjuk a kormányzatot és szakminisztériumot, hogy haladéktalanul vizsgálja felül az állami cégeknél folyó gazdálkodás helyénvalóságát, valamint ellenőrizze és korrigálja az MNV Zrt. felügyelete alatt álló cégekben tapasztalható visszásságokat.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!