Távozzon a miniszter, és vigye magával a teljes kormányt!

Miközben az egészségügyi kassza növekvő hiányáért a miniszter a kórházakat hibáztatja – és a legtöbb bevételt realizáló intézményeket vizsgálat alá vonja – aközben az ellátást veszélyeztető hiány valódi oka a rossz tervezés, a források kivonása, és a drasztikusan növekvő munkanélküliség miatti járulékbevétel csökkenés – hangsúlyozta Nagy Kálmán, a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezető-helyettese napirend előtti felszólalásában. Az egészségügyi ellátórendszerben kialakult kaotikus állapotok miatt a szakpolitikus szerint a miniszternek távoznia kell, kijelentését azzal toldotta meg, hogy vigye magával a teljes kormányt.

Nagy Kálmán felszólalásának elején az úgynevezett lebegőpontos finanszírozási modellről fejtette ki véleményét, megítélése szerint az új finanszírozási rendszer nem más, mint egy újabb politikai blöff ugyanis az egészségügy finanszírozása maradékelven működik.

A KDNP szakpolitikusa, aki „civilben” a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Gyermekonkológiai és Csontvelőtranszplantációs Osztályának osztályvezető főorvosa felidézte, hogy a Kórházszövetség sürgősséggel összehívott ülésén Székely Tamás, egészségügyi miniszter arról tájékoztatta az intézményvezetőket, hogy a gyógyító teljesítmény a százszázalékos, 150 ezer forintos finanszírozási egysége a lebegőpontos rendszerben 63-65 ezer forintra esik vissza, a miniszterhez intézve szavait megjegyezte: „ez nem lebegés, hanem drasztikus zuhanás”. Egyúttal emlékeztetett arra is, hogy az egészségügyi tárca vezetője az új rendszer bevezetésekor még a korábban 150 ezer forintos finanszírozási egység csökkenését előbb 120-, majd százezer forintra prognosztizálta.

„Még a Health Capital elemzője is tévedett, aki egy csípőműtét díjtételét 930 ezer forint helyett 650 ezer forintra jósolta – mondta a politikus hozzátéve, hogy ma már tudható, a csípőműtétek értéke 930 ezer forint helyett alig lesz több 400 ezer forintnál.

A KDNP szakpolitikusa felhívta a figyelmet arra a riasztó adatra, hogy az Egészségbiztosítási Alap hiánya többszöröse az egész évre tervezettnek az első négy hónapban 41 milliárd 732 millió forint, amit a tárca azzal magyarázott, hogy időarányosnál 31 milliárd 300 millió forinttal kevesebb folyt be a költségvetésbe. 

A politikus azzal is szembesítette az egészségügyi minisztert, hogy miközben az idei év elején – túllicitálva a Reformszövetség 10 milliárdos elvonási javaslatát – 30 milliárd forintos elvonást jelentett be az egészségügyi ellátás finanszírozásában, a jelek szerint több mint 60 milliárd forinti fog hiányozni, s ez az elvonás a kórházi ellátórendszer összeomlását, a betegek ellátásának hiányát, súlyosabb esetekben halálát idézheti elő – hangsúlyozta a KDNP frakcióvezető-helyettese.

Székely Tamás miniszter a kórházakat hibáztatja, mondván, hogy csaltak, és a legtöbb bevételt realizáló intézményeket vizsgálat alá vonja – mondta a politikus. Ezzel szemben a valóság az, hogy az egészségügyi miniszter és a minisztérium elhibázta az egészségügyi költségvetést, a gazdaság romló teljesítménye miatt a tervezettnél nagyobb mértékben csökken a járulékbefizetés, emelkedik a betegszám, a munkanélkülivé vált betegek olyan betegségeikkel is felkeresik a kórházakat, amelyeket korábban munkahelyük megtartása érdekében nem kezeltettek – jelentette ki. Nem szólva arról, hogy a gazdasági vállalkozásokon alapuló kórházak fedezet nélküli kötelezettségvállalása miatt súlyos, akár büntetőjogilag is számon kérhető helyzetbe kerülhetnek – fűzte hozzá.

Nagy Kálmán szerint egy 10 milliárdos éves bevételű kórház hiánya 1,2– 1, 5 milliárd forint lehet, s intézmények sora juthat csődhelyzetbe.

Angliában néhány helyen a gyógyíthatatlan daganatos betegek ágyára az van kiírva, hogy „no resuscitation,” nem újraélesztendő. „Ezzel a kiírással soha nem értenék egyet, de erre a politikai rezsimre, erre az egészségpolitika „ágyára”, már ki van írva régen, nem újraélesztendő” – jegyezte meg.

Nagy Kálmán hangsúlyozta, a miniszternek láthatóan fogalma sincs arról, milyen nehézségekkel küzdenek az orvosok, ápolók a betegágy mellett. Mint mondta: a magyar társadalomban kiáltássá erősödött a követelés: legyen vége ennek a politikának!
A kialakult kaotikus állapotok miatt a szakpolitikus szerint a miniszternek távoznia kell, kijelentését azzal toldotta meg, hogy vigye magával a teljes kormányt.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!