Több pénz juthat a fiatalok munkanélküliségének csökkentésére

Becslések szerint hatmilliárd helyett akár nyolcmilliárd eurót meghaladó összeg is juthat az Európai Unió következő hétéves keretköltségvetésében az úgynevezett ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezésre – jelentette be az uniós csúcstalálkozó első napjának végén,ma hajnalban Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke. A politikus rámutatott, hogy erre a többéves költségvetés részleteiről szóló politikai megállapodás és az abban foglalt rugalmasság ad lehetőséget.

„Az el nem költött pénzek bekerülnek egy kosárba, és újra lehet majd osztani őket” – érzékeltette a megállapodás lényegét Van Rompuy. Mindez azt jelenti, hogy az összeg nem plusz forrás, a hétéves büdzsé ugyanakkora marad, mint amiről februárban megállapodtak az állam- és kormányfők, csak ha valamelyik fejezetben marad elköltetlen pénz, akkor az elvileg nem kerül vissza automatikusan a tagállamokhoz, hanem van lehetőség arra, hogy bizonyos feltételekkel azt újraosszák az uniós költségvetés többi területe között.

Van Rompuy: Nem lehetetlen a küldetés

„Nincsenek illúzióink, a probléma nem oldódik meg egyik napról a másikra” – húzta alá Van Rompuy, aki egyúttal úgy vélekedett, hogy mindez nem ok arra, hogy bárki is azt gondolja, ez egy lehetetlen küldetés. A munkanélküliség szintje riasztóan magas – fogalmazott.

A korábbi belga kormányfő megerősítette, a cél az, hogy a keretköltségvetésben elvileg hétéves időszakra rendelkezésre álló, az ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezésre fordítható milliárdokat a tagállamok a lehető leghamarabb, lehetőleg az első két évben, 2014-ben és 2015-ben lekössék és elköltsék.

A programok január 1-jén indulnak – tette világossá Van Rompuy, aki arról is beszámolt: a csúcs résztvevői abban is egyetértettek, hogy elő kell segíteni a fiatalok mobilitását, hogy elháruljanak az akadályok a foglalkoztatásuk útjából.

Barroso: A megoldás része a bizalom

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke az Európai Tanács ülését a növekedés és a munkahelyteremtés csúcstalálkozójának nevezte, ugyanakkor megjegyezte, hogy a növekedési kilátások meglehetősen kiábrándítóak, Európa egyes részein pedig szociális vészhelyzet van. A megoldás része a bizalom, amely „a növekedés egyenletének egyik kulcsváltozója” – fogalmazott a portugál uniós vezető. A tanácsülés szerinte most azért volt kulcsfontosságú, mert ez a helyszíne annak, hogy konszenzus jöjjön létre a jövőt illető prioritásokról.

Barroso az országspecifikus ajánlásokról is beszélt, amelyeket a hivatalos program szerint a munkavacsora közben tárgyaltak meg az állam- és kormányfők. A bizottság elnöke elmondta, hogy úgy látja, hogy a korábbiakhoz képest most a tagállamok jobban magukévá tették a bizottság által megfogalmazott ajánlásokat. Fel kell gyorsítani a strukturális reformokat, a versenyképesség javítása létfontosságú – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Barroso.

„Van, hogy a reformok sem elegendőek, mert túl sokáig tart, míg az eredményeik megmutatkoznak, különösen a foglalkoztatás terén” – érvelt a politikus, aki szerint éppen ezért van szükség beruházásokra is. A bizottság elnöke szerint a közpénzeket „intelligensen” kell felhasználni a kis- és közepes vállalkozások (kkv) támogatása érdekében, és fel kell gyorsítani a hitelnyújtást a leginkább forráshiánnyal küzdő kkv-k számára.

„A mi növekedési alapunk a többéves pénzügyi keret” – utalt az unió hétéves költségvetésére Barroso.

Központi szerep jut az Európai Beruházási Banknak

Herman Van Rompuy arról is beszámolt, hogy az Európai Tanács központi szerepet szán a gazdaság finanszírozásában az Európai Beruházási Banknak (EIB), amelynek elnöke szintén részt vett a találkozón, és amelynek tőkéjét tízmilliárd euróval emelték meg a tagállamok. Az EIB elnöke Van Rompuy elmondása szerint arról számolt be, hogy beruházási lehetőség van bőven, a bank ugyanis több százmilliárd euró értékben azonosított már olyan lehetséges beruházásokat, projekteket, amelyek közpénz befektetése nélkül nem tudnak megvalósulni.

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!