Zárt ajtók mögé bújó szocialisták

Zárt ajtók mögött zajlott az MSZP kongresszusa a XIV. kerületi Vasúttörténeti Park Mozdonyfordítójában. Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke a kongresszuson bejelentette, hogy szeptemberben lemond posztjáról. Mozdonyfordítás helyett mozdonycserére van szükség – írta Szijjártó Péter a Fidesz szombati közleményében. Az MSZP kongresszusára érkező küldötteket szombaton reggel kisebb demonstráció fogadta a Vasúttörténeti Park bejárata előtt.

Zárt ajtók mögött zajlik az MSZP kongresszusa a XIV. kerületi Vasúttörténeti Park Mozdonyfordítójában.

A küldöttek nagy többséggel, nyílt szavazáson elfogadták a kongresszusi határozatot. Az ovb-t, amely az MSZP ideiglenes, teljhatalmú kormánya öt-hat politikussal bővítik, nevük szerepel a kongresszusi határozatban. Az új ovb tagok közé tartozik Botka László szegedi polgármester, Burány Sándor budapesti elnök, Molnár Csaba kancelláriaminiszter, Ficsor Ádám titokminiszter és Boldvai László. A kongresszusi dokumentum tartalmazza egyebek között, hogy az MSZP következetesen támogatja a kormányt a gazdasági válságkezelésben, továbbá kezdeményezi, hogy a kormány három területen tegyen konkrét lépéseket: alkosson közbiztonsági és szociális intézkedéstervet, valamint a morális biztonságot szolgáló intézkedéscsomagot. A dokumentum meghatározza a következő időszak politikai menetrendjét, eszerint kitűzik a következő kongresszus időpontját, amely a jövő évi költségvetés parlamenti elfogadása után, novemberben lehet. Ez a kongresszus fogadja el az MSZP választási programját, dönt a miniszterelnök-jelöltről, országos listát állít, illetve határoz az új elnökségről is.

A tanácskozáson a miniszterelnök kijelentette: nem lesz választási költségvetés. Mint mondta: három számot kőbe lehet vésni, ragaszkodik a 3,8 százalékos hiányhoz, valamint ahhoz, hogy 120 milliárd forintos megtakarítás legyen az önkormányzatoknál, 40 milliárdos pedig a MÁV-nál.

Lendvai Ildikó pártelnök azt hangsúlyozta, hogy elég az előre hozott választások emlegetéséből. Az Index szerint a pártelnök azt is mondta: aki még egyszer, bármilyen generációs vitában le mer öregezni, annak kitépem a haját.

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke a kongresszuson bejelentette, hogy szeptemberben lemond posztjáról. Az MTI azon kérdésére, hogy vállalná-e a miniszterelnök-jelöltséget, azt közölte: nem vállalok semmilyen posztot, nem posztban gondolkozom. Szili Katalin azt is elmondta, hogy nem új pártban gondolkozik, hanem a magyar politikai baloldal megújításáért szeretne dolgozni.

Mesterházy Attila frakcióvezető arról beszélt, hogy az MSZP nem populista, hiszen felelősen gondolkozva, saját népszerűségét is képes beáldozni a haza érdekében. Kijelentette: a következő választáson győzni akarnak, 2010 májusáig ott állnak a kormány mögött.

Jó lenne határozott baloldali karaktert belevinni a kormányzati munkába  – mondta Szanyi Tibor, az MSZP országgyűlési képviselője újságíróknak szombaton, amikor megérkezett a párt kongresszusára.

A Fidesz a kongresszusra úgy reagált: hiába fordítják meg a mozdonyt, annak a másik oldala is csak ugyanolyan, az emberek ugyanazt látják. Mozdonyfordítás helyett mozdonycserére van szükség – írta Szijjártó Péter.  A politikus a közleményben hangsúlyozza: az emberek azt látják, hogy a megbukott, kormányzásra képtelen szocialisták elbújva, zárt körben csak önmagukkal foglalkoznak, a hatalomhoz való görcsös ragaszkodással törődnek, aminek az ára egy újabb, az önkormányzatokat, az embereket, a vállalkozásokat sújtó brutális megszorító csomag lesz.

Az MSZP kongresszusára érkező küldötteket szombaton reggel kisebb demonstráció fogadta a Vasúttörténeti Park bejárata előtt. A Magyar Kommunista Munkáspárt hat tüntetője két óriási transzparensének egyikén az volt olvasható: Ide vezetett 20 év álbaloldali politikája.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!