„Száz év múlva eltűnhet a szórványmagyarság"

Forrás: magyarhirlap.hu
Fotó: magyarhirlap.hu, Nagy Balázs

Belső lapos

Összekötő pontokat keresek, s ez olykor annak ellenére is nehéz, hogy valójában mindenki ugyanazt szeretné, azaz, hogy jobb helyzetbe kerüljön a határon túli magyarság – mondta el a Magyar Hírlapnak adott interjúban Szili Katalin abból az alkalomból, hogy elkészült a külhoni magyar közösségek autonómiakoncepcióit összegző tanulmány.

A miniszterelnöki megbízott beszámolt arról, hogy a napokban tették le Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Potápi Árpád János államtitkár íróasztalára a Joggal Európában című, közel háromszáz oldalas munkaanyagot. Elmondása szerint ez egy rendkívül részletes, mélységekbe hatoló dokumentum, amely a határon túli magyar közösségek autonómiakoncepcióinak áttekintésén túl az európai kódrendszerrel harmonizáló autonómiaterminológiát is áttekinti. Ebből feketén-fehéren az is kiderül, hogy a magyar közösségek lélekszáma folyamatosan apad.

Szili Katalin szerint a 2004. december 5-i népszavazás visszavetett sok mindent, a bizalomépítést újra kellett kezdeni. A miniszterelnöki megbízott szerint rendkívül fontos, hogy a tömbben és a szórványban élő fiatalok tanulmányaik befejezése és a tapasztalatszerzés után visszatérjenek oda, ahol születtek, de ez csak akkor reális cél, ha helyben sikerül nekik munkát és tisztességes fizetést biztosítani. Muszáj sikert felmutatnunk, mert száz-százötven év múlva eltűnhet a szórványmagyarság, ezt mutatják a számok – mutatott rá Szili Katalin.

A teljes interjú ide kattintva olvasható.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!