1200 milliárd forinttal kevesebből gazdálkodhat jövőre a költségvetés

Forrás: mr1-kossuth.hu

Körülbelül 13 ezer milliárd forint a tét a jövő évi költségvetés tervezésekor. Valószínűleg továbbra is számolni kell megszorításokkal, hogy tartható legyen 2010-ben a 3,8 százalékos államháztartási hiánycél.

Most minden a pénzről szól, lassan kirajzolódik ugyanis a jövő évi költségvetés. Bajnai Gordon korábban „kőbe vésett számokról” beszélt: GDP arányosan 3,8 százalékos hiánycélról, az önkormányzatoktól százhúszmilliárd, a közösségi közlekedéstől pedig hetvenmilliárd forintnyi elvonásról.

Megszületett az elvi megállapodás a költségvetés kényes kérdéseiről, például az önkormányzatokat érintő százhúszmilliárdos elvonásról, az egészségügyről és az oktatásról – állítja az MTI. A Krónikának név nélkül nyilatkozó politikusok szerint viszont túlzás, hogy megállapodtak volna, egyes kérdésekben még tárgyalnak.

A Krónika érdeklődésére többen említették azt a tervet, hogy a gyermekétkeztetés támogatásában változtatnának: akik szociálisan nem rászorultak, többet fizetnének az étkezésért. Van olyan javaslat is, hogy ne kapjon minden nagycsaládos alanyi jogon ötven százalékos étkeztetési támogatás.

Madár István, a Portfolio elemzője azt mondja: a gazdasági teljesítmény visszaesése miatt nem biztos, hogy elegendő lesz a jelenleg tervezett elvonás. Szerinte két kockázat van: az egyik, hogy a kormány egy viszonylag jelentős mérséklésre kötelezte el magát a személyi jövedelemadó területén, a másik pedig az, hogy ha rossz alapokra van megtervezve a költségvetés, az automatikusan magában hordozza a hiánycél elvétését. Az elemző szerint ez a veszély fokozottan fennáll, hiszen a kormány, illetve a szocialisták már szeptemberben, októberben szeretnének szinte teljes költségvetést lerakni az asztalra. Nagyon valószínű, hogy további fűnyíróelvszerű elvonások lesznek, ha a kormányzat szükségesnek tartja. Ilyen lehet például az is, ha visszakozik a kormányzat valamilyen mértékben az adócsökkentési programjától.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!