Egymillió ember oltására alkalmas orosz vakcinát vásárolunk - jelentette be Szijjártó Péter

Három ütemben jön a Szputnyik V.

kdnp.hu - Mandiner

Magyarország három ütemben nagy mennyiségű, egymillió ember beoltására alkalmas koronavírus elleni vakcinát vásárol Oroszországtól – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután pénteken Moszkvában Mihail Murasko orosz egészségügyi tárcavezetővel tárgyalt. Szijjártó Péter közölte, hogy az erről szóló szerződést az Oroszországi Közvetlen Befektetési Alappal (RFPI) az éjszaka írták alá.

Magyarország nemzeti érdeke, hogy a világjárvány körülményei közepette, az oltás felgyorsítása érdekében újabb biztonságos és hatásos oltóanyagot biztosítson”

– hangsúlyozta a tárcavezető.

Rámutatott, hogy a beszerzés emberéleteket ment, és felgyorsítja a normális élethez való visszatérést Magyarországon. Emlékeztetett arra, hogy Magyarországon engedélyezték a Szputnyik V vészhelyzeti használatát, és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYI) szakemberei a helyszínen tanulmányozták a vakcina gyártásának körülményeit

Murasko a tárgyalások eredményét és az együttműködés perspektíváit méltatva elmondta, hogy a Szputnyik V oltóanyag egyre több országban járul hozzá a világjárvány elleni védekezéshez.

További tárgyalások

Szijjártó Péter a nap folyamán Alekszandr Novak miniszterelnök-helyettessel, Nyikolaj Sulginov energetikai, Szergej Lavrov külügy-, Gyenyisz Manturov kereskedelmi és ipari miniszterrel, valamint Alekszej Millerrel, a Gazprom és Alekszej Lihacsovval, a Roszatom vezérigazgatójával tárgyal majd.

A főbb bejelentések röviden:

  • Vészhelyzeti használati engedélyt kapott az orosz vakcina
  • Magyarország 3 ütemben fog nagy mennyiségű oltóanyagot vásárolni, amivel összesen egymillió embert olthatnak be
  • A szerződést megtárgyalták, aláírták
  • A szerződés szerint az első hónapban 300 ezer, a második hónapban 500 ezer, a harmadik hónapban 200 ezer ember beoltására alkalmas mennyiségről van szó