Kincs: három éve kitartó a gyermekvállalási kedv

Három éve kitartó a magyar párok gyermekvállalási kedve a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (Kincs) elemzése szerint - mondta az intézet elnöke az M1 aktuális csatornán hétfőn.

kdnp.hu – MTI

Fűrész Tünde hozzátette: 2010-től folyamatos növekedés tapasztalható a gyermekvállalási kedvben. 2016-ban 1,49-re emelkedett a termékenységi arányszám, ami azt jelenti, hogy Magyarországon száz párnak átlagosan 149 gyereke születik.

Az intézet elnöke szerint a növekvő termékenységi arányszám azzal magyarázható, hogy 2016-ban már lehetett érezni a 2010-ben bevezetett családpolitika stabilitását és kiszámíthatóságát.

A cél az, hogy 100 párnak 200 gyereke szülessen, mivel csak ilyen adatok mellett tudja reprodukálni magát a társadalom - fűzte hozzá Fűrész Tünde.

Rámutatott: 2010 óta közel 150 ezerrel csökkent a szülőképes nők száma, a születések száma azonban közel sem csökkent ezzel arányosan.

A most bejelentett családpolitikai akcióterv olyan lehetőségeket biztosít, amelyekkel tovább lehet növelni a termékenységi arányszámot - helyezte kilátásba Fűrész Tünde.