Kormányinfo: A kormány 663 milliárd forintot biztosít a védekezésre

A kormánynak, a politikai pártoknak, az önkormányzatoknak, a bankoknak és a multiknak is ki kell venni a részüket védekezésből, és a gazdaság újraindításából – mondta a szombati kormányinfón Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter megerősítette, hogy hazánk történetének legnagyobb gazdaságmentő csomagját jelentik be a jövő héten. Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy az EU eddig nem adott tényleges támogatást a védekezéshez, viszont boszorkányüldözés zajlik Brüsszelben hazánk ellen, noha a jogállamisági kritériumoknak megfelel a koronavírus elleni védekezésről szóló törvény.

kdnp.hu – M1

Az egészségügyi védekezésre a költségvetés korlátlanul biztosítja a fedezetet, és minden szükséges anyagi forrás rendelkezésre áll – jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szombati kormányinfón, és megerősítette azt is, hogy Orbán Viktor miniszterelnök pénteki bejelentése szerint az egészségügyi dolgozók heroikus küzdelmét azzal is elismeri a kormány, hogy a nyár elején félmillió forintot biztosít a számukra. Ez hetven milliárd forintba kerül, és minden egészségügyi dolgozót érint – tette világossá újságírói kérdésre Gulyás Gergely.

A miniszter azt is megerősítette, hogy az egészségügyben dolgozók számára korábban tervezett húsz százalékos béremelést is biztosítani fogják novemberben.

Mindenkinek hozzá kell járulnia a gazdaság védelméhez

A pénzügyi szektor szereplői, a multinacionális cégek és a politikai pártok is hozzá kell, hogy járuljanak a járvány elleni védekezéshez – hangsúlyozta a Gulyás Gergely, aki bejelentette, hogy 663 milliárd forintot biztosítanak így egy járványügyi alapon keresztül a védekezésre.

Ez a párttámogatások ötven százalékának befizetése, a multikat terhelő 36 milliárd forintnyi adó, a bankok által befizetendő 55 milliárd forint, az önkormányzatoktól elvont 34 milliárd forintnyi gépjárműadó, és költségvetés központi tartalékából rendelkezésre bocsátott 333 milliárd forint által áll majd rendelkezésre. Gulyás Gergely azt is elmondta, hogy a kormány magán kezdte az intézkedéseket, és a minisztériumoktól is átcsoportosítottak pénzt a védekezésre.

Több ezren veszítik el a munkájukat naponta

A miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, eddig harminc ezerrel nőtt a járvány miatt a munkanélküliek száma, és napi mintegy négyezer ember veszíti el a munkáját. Ezért, is van szükség korábban példátlan intézkedésekre, és a kormány dönteni fog az ország történetének legnagyobb gazdaságvédelmi akciótervéről, amit a jövő héten jelentenek be. A miniszter szerint óriási számokról van szó, de feltétlenül szükségesek a jelentős lépések a gazdaság újraindításához.

Brüsszelnek is a védekezésre kellene koncentrálnia

Boszorkányüldözés folyik Magyarország ellen, pedig most az Európai Uniónak is a járvány elleni védekezéssel kellene foglalkoznia – válaszolta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Magyar Nemzet kérdésére, és lapunk érdeklődésére a miniszterelnök pénteki kijelentéseit megismételve hangsúlyozta, hogy a kormány a járvánnyal foglalkozik, és a koronavírus törvénv megfelel minden jogállamisági kritériumnak.

A miniszter arról is beszélt, hogy az EU eddig ténylegesen egy plusz fillért sem adott a védekezésre. Csupán az elszámolási szabályokat teszik könnyebbé, hogy az amúgy is hazánknak járó forrásokat könnyebben hívhassuk le – mondta Gulyás Gergely, aki szerint ez az eddig eredménytelenül pályázó országokat segíti. Hazánk korábban jól pályázott, így nekünk az EU érdemben nem nyújt most támogatást.

A főváros oldja meg a biztonságos tömegközlekedést

A Magyar Nemzetnek a fővárosi közlekedésre vonatkozó kérdésére a miniszter azt válaszolta, hogy a budapesti tömegközlekedést a főváros működteti, és a kormány arra kéri az önkormányzatot, hogy a rendelkezésére álló elégséges forrásokból oldja meg a biztonságos tömegközlekedést, hogy ne legyenek az elmúlt napokban tapasztalhatókhoz hasonló tömegjelenetek.

A rémhírterjesztés vizsgálata az ügyészség feladata

Újságírói kérdésre válaszolva a rémhírterjesztés törvényi tényállása kapcsán a miniszter hangsúlyozta, annak vizsgálata az ügyészség és a bíróságok feladata lesz. A kormány elkötelezett a sajtószabadság védelme mellett – emelte ki Gulyás Gergely és ismét elmondta, az új tényállás nem vonatkozik a kormánykritikára, hanem a szándékos, a védekezés hatékonyságát akadályozó, nagy nyilvánosság előtt tett valótlan kijelentések merítik csak ki a rémhírterjesztés fogalmát.