Szili Katalin: Csak az tud békét teremteni, aki felelősséget vállal a nemzetért

Csak az tud békét és biztonságot teremteni, aki nem csupán hisz nemzetében, hanem azért felelősséget is vállal, s végsőkig kitartva küzd a közösségért, annak tagjaiért – jelentette ki Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó, a KDNP politikusa a felvidéki Érsekújváron, ahol beszédet mondott a nemzeti ünnep alkalmából rendezett megemlékezésen pénteken.

kdnp.hu - MTI

A Csemadok Érsekújvári Alapszervezete és a Kultúrkorzó által szervezett megemlékezésen – felidézve az 1848-49-es forradalom eseményeit – párhuzamot vont az akkori és a jelenlegi helyzet között, megjegyezve: a nemzet hasonló dolgokat kívánt.     

Felidézte, amikor a Landerer nyomdában kinyomtatták a 12 pontban megfogalmazott követeléseket, arra az a kérdés is rákerült: mit kíván a magyar nemzet, amire a válasz az volt, hogy legyen béke, szabadság és egyetértés.

Ha ma röviden kellene óhajainkat ugyanígy megfogalmazni, így szólna: legyen béke, biztonság és függetlenség"

– hangsúlyozta Szili Katalin. Hozzátette: a mai rendkívül felbolydult, konfliktusokkal teli világban béke kell a szomszédunkban, a Közel-Keleten, s mindenütt a világban, hogy a családok nyugalomban és biztonságban élhessenek, gyarapodhassanak.

Kívánunk egy szuverén nemzetek együttműködésében sikeres Európát, kívánjuk az európai keresztény kultúra megőrzését, kívánjuk, hogy a nemzeti kisebbségek ügyét tekintse az Európai Unió a saját ügyének"

– szögezte le Szili Katalin. Hozzáfűzte: kívánjuk a határon túli közösségeinknek az anyanyelvű oktatást, kultúrát, médiát, a magyar identitás megőrzésének elősegítését, összetartó közösséget és a magyarságtudat erősítését.

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!