Forrás: MNO
Az állandó szolgáltatásként működő népkonyhák és a szociális étkeztetési szolgálatok egész évben igénybe vehetők, ráadásul ezeken a helyeken nemcsak a fedélnélküliek étkezhetnek, hanem mindenki, akinek szüksége van erre – írja a Magyar Nemzet az Emberi Erőforrások Minisztériumára (Emmi) hivatkozva.
Az Emmi szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkársága a lapnak kifejtette: jelenleg országszerte hatvan népkonyha működik, szociális étkeztetést több mint ezerháromszáz szolgálat nyújt országszerte. A népkonyhák egy része hétköznapokon, másik részük hétvégén is nyitva tart, többnyire ebédidőben.
A téli krízisidőszakban kiegészítő étkeztetést is nyújtanak, amit pályázati úton finanszíroznak és költségvetési forrásból állnak. Vidéken a pályázat keretösszege 40,7 millió forint volt, ebből a pénzből a nyertes hajléktalanellátó szervezetek novembertől március 31-éig látják el meleg étellel a fedél nélkül élőket. A keretből csak olyanok ellátását lehet finanszírozni, akik közterületen vagy egy éjszakára szállást nyújtó éjjeli menedékhelyen alszanak.
Idén télen az állandó étkezést nyújtó népkonyhákon túl 35 vidéki városban kapnak meleg ételt a hajléktalanok. A legtöbb ételt Debrecenben osztják szét, ott naponta átlagosan 630 adagra van igény. Budapesten az erre a célra rendelkezésre álló 22,9 millió forintból az éjjeli menedékhelyeken és a lábadozókban osztanak naponta egyszer meleg ételt, napi 1534 adagot.