Ukrajnai háború – Megérkezett Budapestre Ferenc pápa képviselője

Budapestre érkezett Ferenc pápa képviseletében Michael Czerny bíboros, az Átfogó emberi fejlődésért felelős vatikáni dikasztérium ideiglenes prefektusa – tájékoztatta Tóth Tamás, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkára kedden az MTI-t.

MTI

Tóth Tamás közölte: a bíboros, aki azért érkezett Magyarországra, hogy találkozzon az ukrajnai háború elől menekülőkkel, először a Keleti pályaudvarra ment, ahol felkereste a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Katolikus Karitász segítségpontjait.

Michael Czerny este találkozik Erdő Péter bíboros, Esztergom–budapesti érsekkel, Veres András győri megyés püspökkel, az MKPK elnökével és a testület több tagjával – mondta az MKPK titkára. A bíborost szerda délelőtt a Karmelita kolostorban fogadja Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.

Ezt követően Michael Czerny a barabási határhoz utazik, ahol felkeresi a Katolikus Karitász segítségpontját, valamit találkozik a terület két egyházi vezetőjével, Szocska Ábel nyíregyházi görögkatolikus megyés püspökkel és Palánki Ferenc Debrecen–nyíregyházi római katolikus megyés püspökkel - ismertette Tóth Tamás.

A szentszéki sajtóközpont hétfőn közölte, hogy Ferenc pápa megbízásából Konrad Krajevski lengyel bíboros, a pápai alamizsnahivatal vezetője a Lengyelország és Ukrajna közötti határhoz tart, a cseh származású Michael Czerny bíboros pedig Magyarországra utazik, hogy találkozzanak az Ukrajnából érkezett menekültekkel és az őket segítő önkéntesekkel.

A Vatikán hangsúlyozta, hogy a pápa küldöttei az „egyház szolidaritásának kifejezését szolgálják a szenvedő ukrajnai néppel”.