Forrás: MTI
A családok asztalára kerülő ételek biztonságát csak a teljes élelmiszerlánc átfogó, megelőző jellegű felügyelete garantálhatja. Az élelmiszerlánc biztonsága érdekében a laboratóriumok munkatársai évi több millió vizsgálatot végeznek országszerte ¬ fogalmazott az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkár a kétnapos Hungalimentaria tudományos konferencia és szakmai kiállítás megnyitóján.
Bognár Lajos kifejtette: a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) és a megyei kormányhivatalok megyei élelmiszerlánc-felügyeleti szervei a talajvédelemtől az állat- és növényegészségügyön át a vendéglátásig folyamatosan ellenőrzik és felügyelik a vállalkozások tevékenységét és létesítményeit. Az erős és cselekedni képes hatóság döntéseit a megbízható, tudományos alapokon nyugvó ismeretek alapozzák meg. Ezek az ismeretek pedig nagy részben a laboratóriumi mérések és vizsgálatok eredményeiből tevődnek össze – mondta a helyettes államtitkár. Véleménye szerint az élelmiszerlánc-biztonság biztosítása érdekében folyamatosan fejleszteni kell a döntéseket megalapozó laboratóriumi rendszert, ugyanis az ezen eredményekre alapozott ellenőrzési programokkal érhető el a széleskörű kockázatcsökkentés.