Semjén Zsolt

 
Életrajz

Dr. Semjén Zsolt

országgyűlési képviselő

miniszterelnök-helyettes

a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke

Semjén Zsolt 1962. augusztus 8-án született Budapesten.  Nős, három gyermek édesapja. Felesége, Menus Erzsébet Gabriella a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen végzett, a Szent Angéla Általános Iskola és Gimnázium ének- és zenetanára, emellett karvezető, egyházzenész.

A Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban 1981-ben tett érettségit követően, 1991-ben a Pázmány Péter Római Katolikus Hittudományi Akadémián – civil hallgatóként - teológiai doktori, 1992-ben az ELTE-n szociológusi oklevelet, 1996-ban PhD fokozatot szerzett, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karának szociológiai tanszékén címzetes docens, az Óbudai Egyetemen címzetes professzor.

A Kereszténydemokrata Néppárt alapító tagja. 1990-94-ben Budapest II. kerületi önkormányzatában képviselő, frakcióvezető, a KDNP országgyűlési képviselőcsoportjának szóvivője. 1994-98-ban országgyűlési képviselő, 1997-ig az Országgyűlés jegyzője, 1997-ben frakcióvezető-helyettes. Az első Orbán-kormányban, 1998-2002 között helyettes államtitkárként vezette az Egyházi Kapcsolatok Titkárságát. Működése idején rendeződött a vatikáni megállapodás végrehajtása, a közfeladatot ellátó egyházi intézményeknek az államiakkal egyenlő finanszírozása, a kistelepüléseken élő lelkészek jövedelemkiegészítésének biztosítása. Szerepe volt abban, hogy a Konstantinápolyi Egyetemes Patriárkátus Szent Szinódusa 2000-ben a Keleti egyház szentjeinek sorába iktatta Szent István első magyar királyt és Hierotheosz bizánci misszionárius püspököt.

2002-től újra országgyűlési képviselő, az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság alelnöke, 2006-2014 között pedig a kalocsai választókerületet képviselte az Országgyűlésben. 2006 és 2010 között a KDNP frakcióvezetője. 2014-ben az országos listáról szerzett mandátumot.

2002. november 2-án Varga Lászlóval újjászervezte a KDNP-t, 2003-óta a párt elnöke. A kereszténydemokrata értékek képviseletének erősítése érdekében átfogó választási szövetséget kötött a FIDESZ-szel, ennek alapján a pártszövetség egyik vezetője. Nemzetünk határok feletti egyesítésében, a külhoni magyarok honosításában és választójoguk biztosításában vezető szerepet tölt be. 2010-től a nemzetpolitikáért felelős miniszter, a kormányfő általános helyetteseként, irányítója Magyarország Kormánya nemzetpolitikájának. Az egyházdiplomácia kormányzati felelőse, ebben a minőségében 2013-ban aláírója a Szentszék és Magyarország közötti korábbi megállapodás módosításának.

1998-tól a Szuverén Máltai Lovagrend nagykeresztes lovagja. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia 1994-ben Pro Ecclesia Hungariae, az esztergomi érsek 2002-ben Szent Adalbert nagyéremmel ismerte el munkáját. II. János Pál pápa 1998-ban a Nagy Szent Gergely Rend parancsnoki keresztjével, 2002-ben a Szent Szilveszter Pápa Rend nagykeresztjével, I. Bartholomaiosz konstantinápolyi pátriárka 2000-ben a Pammakrisztosz Legszentebb Istenszülő Szent Keresztjével tüntette ki. 2011-ben megkapta az amerikai Ronald Reagen Nemzetközi Szabadság Díjat.

 

 

       

a KDNP elnöke

országgyűlési képviselő
országos lista

miniszterelnök-helyettes