A KDNP adóátrendezést és adócsökkentést javasol

A kormány mellett a négy ellenzéki párt is készül javaslatokkal a miniszterelnök által kezdeményezett csütörtöki gazdasági csúcsra. A Kereszténydemokrata Néppárt a kormány egyoldalú és rossz válságkezelésére hívja majd fel a figyelmet a találkozón, ahol adóátrendezést, adócsökkentést javasol majd. Hargitai János, a KDNP szakpolitikusa azt mondta: a kormány egyoldalú és rossz lépéseket tesz a válság kezelésére, amikor semmi mást nem csinál, csak kiadást csökkent.

Szerinte azonban ott is rossz helyre nyúlnak a 13. havi bérek elvételével és a nyugdíjak kurtításával. A képviselő hozzátette: egy kormányzati megrendelésre készült anyagból az derül ki, hogy sok száz milliárdot lehetne a kiadási oldalon megtakarítani 2010-ig. A KDNP szerint az adórendszeren belüli átcsoportosítással is több lehetőséget lehetne adni a gazdaságnak. A képviselő jelezte: a KDNP szerint a több, az kevesebb, hiszen ha lemondanánk bizonyos adóbevételekről, az nem jelentene feltétlenül adókiesést a költségvetésnek. Szerinte ugyanis jelenleg lehetetlen helyzetben vannak a magyar vállalkozások, így mindenki számára egyetlen fegyver marad, az adóeltitkolás. Tehát ha kevesebbet kérnénk, többet kapnánk - fogalmazott a politikus.

A Fidesz három feladat elvégzésére és egy hétpontos csomag megvalósítására tesz javaslatot a miniszterelnök által összehívott gazdasági csúcson csütörtökön. Matolcsy György, a Fidesz gazdaságpolitikusa kedden többek között azt mondta: a gazdaságélénkítő program egyik elemeként a Fidesz azt javasolja, hogy minden, nem lekötött, halasztható uniós forrást csoportosítsanak át közvetlen gazdaságfejlesztésre. Adó- és járulékcsökkentési programot is javasolnak, ez a program a munkaadói járulék csökkentésével kezdődhetne a Fidesz szerint. Energiatakarékossági és megújulóenergia-programra 500 milliárd forintot csoportosítanának át.
    
Három pontban foglalhatók össze az SZDSZ javaslatai is: a liberális párt az euró mielőbbi bevezetését, a több mint kilencezer állami feladat áttekintését és csökkenetését, valamint a közhivatalokban a fordított felelősség elvének bevezetését szorgalmazza majd.

Az MDF szintén azt közölte, hogy lesznek konkrét javaslataik, azokat szerdán hozzák nyilvánosságra.
    
A gazdasági tárca által készített, a gazdasági csúcs résztvevőinek elküldött vitaindítóból az derül ki, hogy a kormány az elhúzódó reálgazdasági válság közepette négy jelenség kezelését tartja kiemelten fontosnak: a szűkülő pénzügyi források és a zsugorodó exportpiacok ellensúlyozását, valamint a növekvő munkanélküliség mérséklését és a versenyképesség fokozását. A dokumentum szerint a kormány a következő két évben több mint 1.000 milliárd forintos forrásbővítést tenne lehetővé a gazdaságban. A kormány javaslatot tesz a foglalkoztatást terhelő adó- és járulékterhek csökkentésére, valamint korrupció-ellenes intézkedésekre is.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!