Átgondolatlan és szakmaiatlan az előadó-művészeti törvény

Rétvári Bence arról beszélt kedden napirend előtt, hogy Zuschlag János bombariadót rendelt egyszer, hogy elhalasszák a Gyermek és Ifjúsági Konferencia (GYIK) vezetőválasztó gyűlését. A szocialisták szerint a magyar kultúra infrastruktúrájának fontos pillére az új előadó-művészeti törvény, ellenzéki képviselők azonban élénken bírálták a jogszabályt a keddi általános vitában. Az MSZP és az MDF egyaránt megadóztatná az országgyűlési képviselők költségtérítését. A Fidesz adótörvényekhez benyújtott módosító indítványaiban többek között a 4 százalékos különadó eltörlését javasolja. Folytatódott kedden a felsőoktatási törvény módosításáról szóló törvényjavaslat általános vitája is.

A Magyar Fejlesztési Bankról szóló törvény módosítása

A kormány összességében támogatja a Magyar Fejlesztési Bankról (MFB) szóló törvény módosítását, mert érti, hogy a nehéz pénzügyi helyzetben a gazdák segítségére kell lenni - mondta Keller László, a Pénzügyminisztérium államtitkára. Mivel módosító indítvány nem érkezett a javaslathoz, elfogadásáról a következő ülésen dönthetnek. A szocialista képviselők által benyújtott, az MFB-ről szóló törvény módosítása megteremti a lehetőséget a fejlesztési bank számára, hogy a kormány határozata alapján - a piaci elégtelenségek mérséklése érdekében - részt vegyen a gazdálkodó szervezetek és önkormányzatok részére éven túli lejáratú forgóeszköz-hitelek és kölcsönök finanszírozásában.


A felsőoktatási törvény módosítása - Általános vita

Folytatódott a felsőoktatási törvény módosításáról szóló törvényjavaslat általános vitája kedden a parlamentben. Pósán László (Fidesz) azt kérdezte, miért most terjesztették be ezt a törvénymódosítást. A javaslat ugyanis szerinte olyan kezdeményezéseket tartalmaz, amelyeket Magyar Bálint oktatási miniszterként korábban már megpróbált keresztül erőltetni, és azok akkor sem állták ki az alkotmányosság próbáját. Alkotmányos aggályt említett a gazdasági tanácsok jogköre kapcsán, mivel szerinte a testület lényegében diktáló szerepbe kerülhetne. Kitért arra, hogy a költségvetési törvény súlyos milliárdokat von el a felsőoktatási intézmények működésétől, és hatmilliárd forint, amit korábban a PPP-törlesztésére irányoztak elő, most hiányzik a büdzséből. A fideszes képviselő szerint az előterjesztés önmagában rejti a privatizáció lehetőségét. Hozzáfűzte: ezzel elveszhet a közalkalmazott státusz, illetve a jelenleg meglévő hallgatói jogosultságok, és a tandíj is ismét napirendre kerülhet.
   

Vizsgálóbizottság az adatgyűjtési ügyben - Részletes vita

Az SZDSZ szeretné, ha még az idén megalakulna az adatgyűjtési ügyben felálló vizsgálóbizottság - mondta Gulyás József (SZDSZ), a testület létrehozásáról szóló javaslat részletes vitájában elhangzott zárszavában, kedden a parlamentben. Szólt arról is, hogy támogatják a javaslattal kapcsolatos ellenzéki módosító javaslatot. A módosító javaslatokról várhatóan következő ülésén dönt a Ház.

   
Módosítások az adótörvényhez

A szocialisták főként pontosító jellegű módosító indítványokat nyújtottak be az adótörvényeket megváltoztató előterjesztéshez, a Fidesz és az MDF érdemben módosítaná az adóterheket, az SZDSZ pedig a jövő hétre egy önálló adójavaslat elkészítését ígéri. A Fidesz adótörvényekhez benyújtott módosító indítványaiban a 4 százalékos különadó eltörlését, valamint a kamatadó és az árfolyamnyereség-adó felfüggesztését javasolja a vállalkozások terheinek csökkentése, a növekedés beindítása és a munkahelyteremtés érdekében. A javaslatcsomagot jegyző Tállai András azt mondta, 25-30 milliárd forintba kerülne a módosító csomag, ami a teljes költségvetéshez képest olyan minimális tétel, hogy átcsoportosításokkal előteremthető. Az adótörvényeknek eddig az általános vitája zajlott le, a részletes vita alatt újabb kapcsolódó módosító indítványok benyújtására lesz lehetőség.
 
Előadó-művészeti törvény – Általános vita

A szocialisták szerint a magyar kultúra infrastruktúrájának fontos pillére az új előadó-művészeti törvény, ellenzéki képviselők azonban élénken bírálták a jogszabályt a keddi általános vitában.

Halász János (Fidesz) azt mondta, nem erről volt szó. A kormány nem azt ígérte, hogy az adókedvezmények útján csökkentik a színházak támogatását, aminek veszélyét a jogszabály hordozza - fejtette ki. Utalt az Nemzeti Civil Alapprogramról szóló jogszabály elfogadására, mint mondta, 2003 óta a tárcáknál az országos civil szervezetek támogatását mára gyakorlatilag lenullázták. Halász János szerint a törvény a színészeknek hátrányos, olyan lehetőséget ad az igazgatónak, amellyel kénye-kedve szerint eltávolíthatja őket. Hozzátette: nem volt kellő egyeztetés a törvény kapcsán, továbbiakra lenne szükség, a fenntartók részvételével. Halász János felolvasott egy nyílt levelet, amelyet Marton László, Mácsai Pál, Pintér Béla és Zsámbéki Gábor írt a törvényjavaslatról. Ebben egyebek között hangsúlyozzák, hogy az előterjesztés nem érzékelteti a XXI. század szellemi hatásait, nem teremt olyan színházi közeget, amely azokra megfelelően reagálhat.

Gulyás Dénes (Fidesz) úgy fogalmazott: ilyen törvény még valóban nem volt, de miért tetézik a rossz helyzetet azzal, hogy egy rossz javaslatot terjesztenek elő. Összegzése szerint a jogszabály számtalan ponton hibás, emellett átgondolatlan, szakmaiatlan és a fogalmak tisztázatlanok. Szerinte szakmai szempontból és munkajogi szempontból is hányaveti a törvény. Gulyás Dénes (Fidesz) hangsúlyozta, hogy olyan művészeti törvényt kellene alkotni, ami a szakmának és a közönségnek, az egész ügynek tökéletes mértékben megfelel.
   
Karsai Péter (MDF) arról beszélt, hogy nem egységes a javaslattervezet fogalomrendszere, így nem lehet egyértelműen elkülöníteni az állami, önkormányzati, valamint a magán előadóművészeti szervezetek pontos meghatározását. Az MDF-es politikus közölte: pártja jelenlegi formájában nem tudja támogatni a törvényjavaslatot.

Schiffer János (MSZP) közölte: több mint két évig folyt az egyeztetése a törvényjavaslatnak, és eddig senkinek nem volt problémája azzal, milyen széles körben folyt ennek a szakmai vitája.

Pénzügyi szolgáltatások - Általános vita

A biztosító egyesületek tervezett szabályozása, a banki termékeket értékesítő ügynökök tevékenységének feltételekhez kötése, valamint az MFB felhatalmazása a Déli Áramlat gázvezetéket építő cégben való részvételre volt a leggyakoribb téma a pénzügyi szolgáltatásokat érintő törvénymódosítások általános vitájában. Veres János pénzügyminiszter expozéjában kiemelte, hogy a bankokban, biztosítókban, viszontbiztosítókban történő minősített befolyásszerzés szabályozása áll a módosítás középpontjában, amit egy EK irányelv szerint kell átvezetni a magyar jogrendszerben. A központi értéktár és az elszámolóház vonatkozásában az MNB szakhatóságként fog fellépni a módosítás után.

A gazdasági bizottság kisebbségi véleményét közvetítő Püski András (Fidesz) a nem pontos kategóriákat kifogásolta a törvényjavaslatban. Mit jelent például a stabil vagyoni helyzet, vagy a nem megfelelő gazdasági eredmény - tette fel a kérdést. Kifogásolta, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) 60 munkanapot kap a döntéshozásra, míg az ügyfélnek 20 munkanapja van a dokumentumok pótlására. Hasonlóan hiányolta azt is, hogy amíg a biztosításokat csak szakképzett és a regiszterben szereplő ügynökök értékesíthetik, addig a banki termékeket bárki értékesítheti. Javasolta, hogy a banki értékesítőkre is szülessenek követelmények.

Dancsó József (Fidesz) a költségvetési bizottság kisebbségi véleményét ismertetve kifogásolta, hogy miért kell az önkéntes nyugdíjpénztárakat mentesíteni a fogyasztóvédelmi szabályok egy részének betartása alól. Ugyancsak nem értett egyet azzal, hogy a hiteltermékeket értékesítő ügynököknek semmilyen képzettségre nincs szükségük. A kisebbségi vélemény ismertetése után pártja nevében szólalt fel Dancsó József. A nyílt végű ingatlan alapok kifizetéseinek felfüggesztése kapcsán kérdezte, hogy az állami garancia kiterjed-e ezekre a befektetésekre.
     

Napirend előtt

A fogyatékkal élők jótékonysági koncertjéről, a vegyi anyagok besorolásáról, a magyar élelmiszerek fontosságáról, a Gyermek- és Ifjúsági Konferencia vezetőválasztásáról, valamint a kormányzati reformok elmaradásáról beszéltek a képviselők kedden napirend előtt a parlamentben.
    
Rétvári Bence arról beszélt, hogy Zuschlag János bombariadót rendelt egyszer, hogy elhalasszák a Gyermek és Ifjúsági Konferencia (GYIK) vezetőválasztó gyűlését. Mindezt azért tette, mert a szervezet elnökjelöltjének megválasztását több civil szervezet nem támogatta. A bombariadóra ténylegesen sor került, majd az elhalasztott és megismételt választáson már a jelöltet választották meg a tömörülés elnökévé - tette hozzá a képviselő. Arra kérte az államtitkárt, hogy tegyen intézkedéseket, mert szerinte a GYIK nem alkalmas arra, hogy az ifjúsági szervezeteket képviselje. Korózs Lajos szociális államtitkár közölte: 2008. július 29-én Szűcs Erika miniszter aláírta a Gyermek és Ifjúsági Konferencia vezetője kollégiumi tagságának megszüntetését.

Hirt Ferenc (Fidesz) arról beszélt, hogy Magyarországon először tartanak olyan rendezvényt, amelyet fogyatékkal élők szerveznek azért, hogy egészséges embertársaikon segítsenek. Értelmi sérült fiatalok egy csoportja létrehozott egy együttest, amely pénteken ad jótékonysági koncertet a Papp László Budapest Sportarénában, hogy hátrányos helyzetű, árva gyerekeket segítsen - mondta. A képviselő arra kérte a képviselőket, hogy támogassák jelenlétükkel és jegyvásárlásukkal a koncertet.
    
Gusztos Péter (SZDSZ) szerint a kormány nem hajtotta végre a reformokat, megmaradt a 3.200 önkormányzat, megmaradt a 386 fős parlament is. Feltette a kérdést: szükség van-e egyáltalán a megyei önkormányzatokra? Miért kell évi 3,5 milliárd forintért állami vezetőket nyaraltatni? - kérdezte.
    
Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke a felszólalások előtt megemlékezett az első világháború befejezéséről a 90. évfordulón. Emlékeztetett arra, hogy 11 millió katona halt meg az első világháborúban.

AZ MSZP és az MDF is megadóztatná a költségtérítést

Az MSZP és az MDF, más-más módon ugyan, de egyaránt megadóztatná az országgyűlési képviselők költségtérítését; erről módosító indítványokat nyújtottak be a 2009-es adótörvényekhez. Az országgyűlési képviselők költségtérítését és a polgármesterek, önkormányzati képviselők költségátalányát 2009. február 1-ől 15 százalékos adóval sújtaná az MSZP. Az MDF javaslata csak az országgyűlési képviselőket érinti: költségtérítésüket 18 százalékos forrásadóval adóztatná.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!