Hazugságok helyett beszéljenek a tények!

Nehezen tudják elviselni a kereszténydemokraták, hogy ismét becsapják az embereket és folytatódik, ami 2002-ben és 2006-ban már megismert hazugságkampány. Ezért a KDNP olyan tájékoztató szórólapot készített, ami a tényekről szól, nem a fantázia és a mese világába tartozik – jelentette ki budapesti sajtótájékoztatóján Harrach Péter, a KDNP alelnöke.

Az országgyűlés kereszténydemokrata alelnöke szerint a kormány becsapja az idős embereket, ezért a KDNP úgy döntött, szórólapokon tájékoztatják a nyugdíjasokat a tényekről – hangsúlyozta Harrach Péter.


A KDNP szórólapján az a – a kormányfő által is elismert – tény szerepel, hogy a Gyurcsány-kormány tavaly minden nyugdíjastól 30 ezer forintot vett el. A nyugdíjasokat sújtó áremelkedések és a nyugdíjemelés mértékét grafikonokon jeleníti meg.

„A KDNP vissza akarja adni a nyugdíjasoknak azt, amit a Gyurcsány-kormány elvett tőlük. Ennek érdekében a KDNP képviselőcsoportja határozati javaslatot terjeszt az Országgyűlés elé. Azt kezdeményezzük, hogy a kormány fizesse vissza a nyugdíjasoknak azt a 30 ezer forintot, amit elvett tőlük. Nem hagyjuk, hogy a nyugdíjasokat megtévesszék, és velük fizettessék meg a kormány rossz döntéseinek árát! – olvasható a hétfőtől a köztereken szétosztásra kerülő szóróanyagon.

Harrach Péter elmondása szerint a szórólapok költsége nem éri el az 1,5 millió forintot.

Kérdésre válaszolva a politikus elmondta, a KDNP tájékoztatási akciója nincs összefüggésben az MSZP hasonló kezdeményezésének bejelentésével, csupán „sajátos egybeesésről van szó”. A politikus közölte: ismeri az MSZP szóróanyagát, melyen az szerepel, az elmúlt években milyen intézkedéseket hozott a kormány a nyugdíjasok érdekében, valamint, hogy Orbán Viktor kiszivárgott beszéde alapján a szocialisták szerint milyen veszély fenyegeti a nyugdíjasokat. Harrach Péter szerint az MSZP szórólapján megjelenő információk nem a tények, hanem a fantázia világába tartoznak, a KDNP anyaga ezzel szemben kizárólag a valós adatok és tények megjelenítésére szorítkozik.

Az Orbán kormány szociális minisztere kijelentette, a rendszerváltozás óta az első olyan ciklus az Orbán-kormány idején volt, amikor minden évben emelkedett a nyugdíjak reálértéke, összesen 22 százalékkal. A ciklus második felében bevezették, hogy minden évben plusz három százalékkal emelték a kötelező emelésen felül a nyugdíjat.

Szó sincs arról, hogy Orbán Viktor ne a svájci indexálás szerint, vagy ne afelett kívánná a nyugdíjakat emelni – cáfolta a hetek óta hangoztatott megtévesztő állításokat Harrach Péter.