Százezrek virrasztottak a Szentatyával Sydney-ben

Szombaton éjjel mintegy 200 ezer fiatal virrasztott és imádkozott együtt a Szentatyával a randwicki lóversenypályán. XVI. Benedek pápa beszédében arra bátorította a fiatalokat, hogy mindennap válaszoljanak a Lélek hívására, és a hétköznapok nehéz és könnyű pillanataiban is jelen legyenek életükben a Szentlélek ajándékai. „Az Ő erejét befogadva ti is át tudjátok alakítani családjaitokat, közösségeiteket, nemzeteiteket” – mondta a Szentatya.

XVI. Benedek pápa a jelenlévő fiatalokat megszólítva azt mondta: keresztény tanúságtételünk egy sok szempontból törékeny világnak szól. Az Isten által teremtett világot mély sebek szabdalják, amikor társadalmi kapcsolatok széttöredeznek, és amikor a lelket szinte teljesen darabokra hasítja/megtöri az emberek kizsákmányolása és kihasználása. Tény, hogy a mai társadalom egyre töredezettebbé válik egy olyan gondolkodásmód miatt, amely természetéből fakadóan rövidlátó, mert elhomályosítja az igazság teljes látóhatárát – az Istenre és a ránk vonatkozó igazságot. A relativizmus természetéből fakadóan nem látja a teljes képet. Még azokat az elveket sem veszi figyelembe, amelyek képessé tesznek minket arra, hogy egységben, rendben és harmóniában éljünk és növekedjünk.

Mi a mi válaszunk, keresztény tanúságtevőké e megosztott és töredezett világra? Hogyan kínálhatjuk a béke, a gyógyulás, a harmónia reményét azokon az „állomásokon”, amelyeket a ti választásotok nyomán a világtalálkozók keresztje végigjárt, és amelyeket konfliktusok, szenvedések és feszültségek sújtanak? – tette fel a kérdést a Szentatya.

Az egység és a kiengesztelődés saját erőnkből nem valósítható meg. Isten egymásért teremtett minket és csakis Istenben és Egyházában találhatjuk meg az egységet, amelyet keresünk. Vagyis, mind az egyéni, mind az intézményes tökéletlenségekkel és csalódásokkal szemben néha kísértést érzünk arra, hogy mesterségesen felépítsünk egy „tökéletes” közösséget. Nem egy új kísértésről van szó. Az Egyház története bővelkedik olyan kísérletekben, amikor megpróbálták megkerülni az emberi gyengeségeket és elbukásokat, azért, hogy létrehozzák a tökéletes egységet, egy spirituális utópiát – mondta a Szentatya. Hozzátette: az egység felépítésére törekvő ilyen kísérletek valójában aláássák azt. Ha elválasztjuk a Szentlelket az Egyház intézményes szerkezetében jelen lévő Krisztustól, azzal a keresztény közösség egységét romboljuk le, amely igazából a Szentlélek adománya. Az egység az Egyház lényegéhez tartozik – jelentette ki a Szentatya, hozzáfűzte: olyan adomány, amelyet fel kell ismernünk és meg kell becsülnünk.

Ma este imádkozzunk, hogy elkötelezetten dolgozzunk az egységen, hogy hozzájárulhassunk az egységhez, hogy ellent tudjunk állni minden kísértésnek, amely eltávolítana tőle! Hiszen, amit a világnak adni tudunk, az hitünk gazdagsága és széles látóköre, amely egyszerre szilárd és nyitott, következetes és dinamikus, igaz, és egyre mélyebb megismerésre törekvő. Kedves fiatalok! Vajon nem éppen a hitetek miatt fordulnak hozzátok nehézségekkel küzdő barátaitok, vagy azok, akik az élet értelmét keresik? Legyetek éberek! Tudjatok odafigyelni rájuk! A világ megosztottságán és disszonanciáin keresztül meg tudjátok hallani az emberiség egységes hangját? A darfúri menekülttáborban tengődő kisgyermektől a bajba került kamaszig, a külvárosban élő, aggódó szülőig, vagy talán éppen most, a saját szívetek mélyéről szakad fel az emberi kiáltás, amely elismerésre, valahová tartozásra, egységre vágyik. Ki elégítheti ki ezt az alapvető emberi vágyat arra, hogy egyek legyünk, hogy elmerüljünk a közösségben, hogy épülhessünk, hogy az igazság felé vezessenek? A Szentlélek! Ez az ő szerepe: beteljesíteni Krisztus művét. A Szentlélek adományai által gazdagodva lesz erőtök, hogy felülkerekedjetek a részleges látásmódon, az üres utópiákon, a múlandó örömökön, azért, hogy a keresztény tanúságtétel következetességét és bizonyosságát kínálhassátok. (…)

Ma este az éjszakai égbolt szépsége alatt a szívünk és értelmünk hálával telik el Isten iránt a Szentháromságba vetett hitünk nagy ajándékáért. Szüleinkre és nagyszüleinkre gondolunk, akik mellettünk jártak és gyermekkorunkban első lépéseinket segítették a hit útján. Sok évvel később fiatal felnőttekként gyűltetek ma Péter utódai köré. Hatalmas örömmel tölt el, hogy veletek lehetek. Hívjuk a Szentlelket: ő viszi végbe Isten műveit. Hagyjátok, hogy ajándékai alakítsanak titeket! Ahogy az Egyház is az egész emberiséggel együtt járja az utat, úgy ti is arra vagytok meghívva, hogy a mindennapi élet örömei és nehézségei között éljetek a Szentlélek ajándékaival. Törekedjetek arra, hogy hitetek érlelődjék tanulmányaitokon, munkátokon, sportolásotokon, a zenén, a művészeten keresztül. Törekedjetek arra, hogy megerősödjék az imádságban és táplálkozzék a szentségekből, hogy így a körülöttetek lévők számára ösztönző és segítő forrássá legyetek. Hiszen az élet végtére is nem egyszerű gyűjtögetés, és sokkal többet jelent, mint sikereket elérni. Igazán élni azt jelenti, hogy belülről átalakulunk, megnyílunk Isten szeretetének ereje előtt. Ha befogadjátok a Szentlélek hatalmát, ti is átalakíthatjátok családjaitokat, közösségeiteket, a nemzeteket. Engedjetek szabad utat ezeknek az ajándékoknak! Engedjétek, hogy a bölcsesség, az értelem, az erősség, a tudomány és a jámborság legyen nagyságotok jele! – zárta beszédét a Szentatya.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!