Vissza kell adni az egyházaknak a jogtalanul elvont milliárdokat!

Tragikomikusnak és alkotmánysértőnek nevezte Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke azt a döntést, amelyet közel négy órás parázs vita után fogadott el az Országgyűlés Oktatási Bizottságának szocialista többsége az Emberi jogi, Kisebbségi, Civil- és Vallásügyi Bizottsággal közösen megtartott rendkívüli ülésén. Az egyházi iskolák kiegészítő normatív támogatásáról tartott együttes ülést az ellenzék kezdeményezte, mert az Állami Számvevőszék megállapítása szerint az egyházi iskolák 2,7 milliárd forinttal kevesebbet kaptak az elmúlt két esztendőben, mint amennyi járt volna.

Hiller István, oktatási és kulturális miniszter szerint a jelenlegi jogszabályok csak elvi szinten beszélnek az egyházi és a világi iskolák egyenlő finanszírozásáról, de a konkrét számítási módot nem határozzák meg. A miniszter közölte, június 30-ig megalkotják a részletes számítási metódusról szóló kormányrendeletet.

Hiller beszámolójában arra, hogy 2006-ban az egyházi fenntartású intézményeknek utalt, egy főre jutó normatíva 552 ezer forint volt, míg az önkormányzati intézményeknél 526 ezer forint. Közölte: megfelelő jogszabály hiányában eddig az egyházi kiegészítő normatívák számítása különböző vitákra, eltérő értelmezésekre adott lehetőséget, ezért is döntöttek a kormányrendelet megalkotása mellett.

Semjén Zsolt az oktatási miniszter szavaira reagálva azzal érvelt, hogy 2005-ig az egyházi intézményeket megillető kiegészítő normatíva korrekt kiszámolása egyetlen kormány számárai sem okozott gondot, ebből következően nyilvánvaló, hogy a számítási képletre vonatkozóan nincs szükség semmiféle kormányrendeletre. Hozzáfűzte, most nem 1948-at írunk, amikor is megindult a kommunista hadjárat az egyházak ellen, hanem 2008-at. „Döntsék el az emberek, hogy önkormányzati iskolába íratják-e a gyereküket vagy egyháziba, az állam nem próbáljon anyagi pressziót gyakorolni rájuk, hogy ha egyházi iskolába íratja a gyerekét, akkor rosszabb feltételek közé kerül”... A kereszténydemokrata pártelnök hangsúlyozta: az ÁSZ- jelentés alapján világos: a kormány nem tartotta be a hatályos törvényeket. Álláspontja szerint nem új kormányrendeletet kell alkotni, amire hivatkozva el lehet szabotálni a dolgokat, hanem a hatályos jogszabályokat kell betartani. Utalva az MSZP határozati javaslatára kifejtette: az Állami Számvevőszék tevékenységét nem egy bizottság, hanem az alkotmány határozza meg. Egy megoldás van, vissza kell adni az egyházaknak járó 2,7 milliárdot.

A pénzügyi tárca államtitkára, Keller László úgy fogalmazott: a 2.7 milliárd forintos tartozás nem áll fenn, jelentésében az ÁSZ sem tesz javaslatot arra, hogy ezt az összeget ki kellene fizetni.

Pokorni Zoltán a Fidesz alelnöke Semjén Zsolthoz hasonlóan a hatályos jogszabályok betartását szorgalmazta. A miniszter által idézett, egy főre jutó támogatási összegekről azt mondta, azok globálisan lehetnek valósak, de nem fedik az igazságot. Mint mondta, ugyanis nem lehet az almát a körtével összehasonlítani, nem lehet a jóval alacsonyabb óvodai és a drágább középiskolai képzést egy kalap alá venni.

Almássy Kornél, az oktatási bizottság MDF-es tagja úgy fogalmazott: az ÁSZ félreérhetetlenül kijelentette, hogy az oktatási tárca 2,7 milliárd forinttal megrövidítette az egyházi intézményeket, így a tárcának nincs mérlegelési lehetősége, át kell utalnia a szóban forgó összeget.

A szocialisták egyetértenek azzal, hogy figyelemmel kell lenni az intézmények fenntartási költségeinek különbségére. Szabó Zoltán az oktatási bizottság szocialista elnöke azzal egyetértett, hogy adott típusba tartozó intézmények finanszírozását hasonlítsák össze.

Balog Zoltán, az emberi jogi bizottság Fideszes elnöke hangsúlyozta, nem az a cél, hogy egyik vagy másik intézménytípus finanszírozását alacsonyabb szintre nyomják le. Az adósságot rendezni kell – szögezte le, s azt kérdezte a minisztertől, van-e esély másfajta egyházfinanszírozásra.

A szocialista bizottsági tagok az oktatási miniszterrel élükön nyíltan, kevésbé nyíltan bírálták, s többen megkérdőjelezték az ÁSZ-jelentés ténymegállapításait mindvégig azt hangsúlyozták, hogy eszük ágában sincs megkérdőjelezni a számvevőszék elfogulatlanságát.

Bihary Zsigmond, az Állami Számvevőszék főigazgatója az elhangzott kritikákra reagálva kijelentette, a megnyilvánulások egy részét kifejezetten méltánytalannak tartja. Mint mondta, mindössze annyi történt, hogy az ÁSZ tette a dolgát, konkrét esetben konkrét szabálytalanságot tárt fel, mely szerint az érintettek nem kapták meg azt az összeget, ami a hatályos jogszabályok szerint járt volna. Az ÁSZ azonban „nem pénzkijáró” a parlament és a kormány bölcsességének függvénye, mi legyen a 2005-2006-os évekkel.

A maratoni vita végén az oktatási bizottság szocialista többsége elfogadta, a vallásügyi bizottság ellenben elutasította együttes ülésük után azt az MSZP által kezdeményezett határozati javaslatot, amelynek alapján az Állami Számvevőszéket arra szólítják fel, hogy ismét vizsgálja meg az egyházi oktatási intézmények kiegészítő támogatását.

kdnp.hu

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!