Zsidó-katolikus kapcsolati világkonferencia

A világkonferencia résztvevői azt keresik, ami a két vallást összeköti, és nem azt, ami elválasztja őket - mondta Feldmájer Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke hétfőn Budapesten, a konferencia huszadik ülésszakának hivatalos megnyitóján. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek beszédében azt mondta, hogy ha az emberek sokat aggodalmaskodnak saját identitásukon, akkor túlságosan zárkózottá válnak, és képtelenek lesznek arra, hogy kapcsolatba lépjenek egymással.

A zsidó-katolikus kapcsolati világkonferencia résztvevői azt keresik, ami a két vallást összeköti, és nem azt, ami elválasztja őket - mondta Feldmájer Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke hétfőn Budapesten, a konferencia huszadik ülésszakának hivatalos megnyitóján. Hozzátette ugyanakkor: nem várhatjuk és nem kérhetjük egymástól, hogy változzunk meg, hogy adjuk fel hitünket, mert azt mindannyian őseinktől kaptuk, jogunk és kötelességünk ezt továbbadni gyermekeinknek és unokáinknak.

A Mazsihisz elnöke beszélt továbbá a holokausztról, s arról, hogy a második világháború idején is voltak, akik kinyújtották segítő kezüket, eleget téve saját vallásuk parancsának. Közülük kiemelte Apor Vilmos győri megyéspüspököt, aki élete kockáztatásával segítette az üldözötteket, Márton Áron gyulafehérvári püspököt, aki éjt nappallá téve dolgozott a menekültekért, és Salkaházi Sára nővért, aki életét adta azért, hogy megvédje a hozzá fordulókat.

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek beszédében azt mondta, hogy ha az emberek sokat aggodalmaskodnak saját identitásukon, akkor túlságosan zárkózottá válnak, és képtelenek lesznek arra, hogy kapcsolatba lépjenek egymással. Minél inkább megtaláljuk egymást a dialógusban, annál inkább megtaláljuk magunkat is – fogalmazott. A bíboros reményének adott hangot, hogy a zsidó-katolikus kapcsolatokat egyre inkább a barátság és a kölcsönös egyetértés jellemzi majd. Utalt arra, hogy a II. vatikáni zsinat (1962–1965) után indult meg a szisztematikus párbeszéd a két vallás képviselői között.

Erdő Péter rámutatott arra: a mai világban zsidóknak és katolikusoknak közösen kell tanúságot tenniük arról az igazságról, amelyről Isten tanúságot tett zsidóknak és keresztényeknek egyaránt. Hozzátette, hogy a szekularizáció előtérbe kerülésével a hit egyre mélyebb válságával kell szembenézni, a globalizáció pedig önzővé teszi az embert. A bizalmatlanság és az előítéletek megszűnése érdekében katolikusoknak és zsidóknak együtt kell munkálkodniuk - mondta a bíboros.

A szerdáig tartó tanácskozásra tucatnyi országból mintegy hetvenen érkeztek Budapestre, így például a Vatikánból, Izraelből, Oroszországból és az Egyesült Államokból. A világkonferencia témái között szerepelnek olyan kérdések, amelyek az erkölcsi és a szociális tanítást érintik, de szó lesz a környezetvédelemről és a bioetikáról is.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!