Firtl Mátyás a soproni népszavazásról emlékezett meg a parlamentben

Firtl Mátyás, Sopron kereszténydemokrata országgyűlési képviselője szólal fel napirend előtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2017. december 12-én. (MTI Fotó: Soós Lajos)

Firtl Mátyás, a Kereszténydemokrata Néppárt országgyűlési képviselője szerint példaként áll minden magyar előtt az 1921. december 14-i soproni népszavazás, amikor a város és környékének nyolc települése úgy döntött, hogy Magyarországot választja. Ez a nemzetszeretet és hűség nem előzmény nélküli: 1917 augusztusában a 18-as soproni gyalogezred honvédjai több napon át tartó küzdelemben védték meg az országot az ojtozi csatában - mondta. Hozzátette: Sopron nem csak 1921-ben volt hűséges a nemzethez, hanem 2004-ben a kettős állampolgárságról tartott népszavazáson is, mert a térségben érvényes és eredményes volt a voksolás.

Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára elmondta, Sopron 1922-ben kapta meg a nemzetgyűléstől a civitas fidelissima, a leghűségesebb város címet, ezt a címet a város ma is viseli. Közölte, az évfordulók alkalmasak arra, hogy rádöbbentsék az utókort, hogy az elődök nemes tettei előtt fejet kell hajtani.