Rétvári Bence: A tennivaló még sok, de az eredmények már látszanak

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára az MTI-nek eljuttatott közleményében kiemelte: az egészségügyi rendszer hatékonyságát mutató kezelhető halálesetek aránya 198-ról 179-re csökkent, ami 10 százalékos javulás – írja a Magyar Nemzet. A személyes megelőzés és a szűrések hatékonyságát mutató megelőzhető halálesetek aránya 358-ról 327-re csökkent, ami 9 százalékos javulás. A politikus arra reagált, hogy az elmúlt napokban a baloldali sajtó arra hívta fel a figyelmet, hogy a megelőzhető halálokok kapcsán Magyarország az EU-s tagállamok közötti versenyben az alsó szekcióban található.

Rétvári Bence (KDNP), az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára

Rétvári Bence az MTI-nek küldött közleményében leszögezte: az Eurostat 2011 óta követi az elkerülhető halálozások százezer főre vetített arányának alakulását a 75 év alattiak körében. Egyrészt a kezelhető halálokokat nézik, amelyek időben történő és hatékony egészségügyi beavatkozással elkerülhetők lettek volna. Másrészt a megelőzhető halálokokat, amelyek hatékony népegészségügyi rendszerrel, elsődleges prevencióval elkerülhetők lettek volna.

Az egészségügyi rendszer hatékonyságát mutató kezelhető halálesetek aránya 198-ról 179-re csökkent, ami tízszázalékos javulás. A személyes megelőzés és a szűrések hatékonyságát mutató megelőzhető halálesetek aránya 358-ról 327-re csökkent, ami kilencszázalékos javulás – tudatta a politikus.

– A baloldali sajtó és a baloldali politikusok az eredmények nyilvánosságra hozatala után mélyen hallgattak arról, hogy mindkét szempontból látható mértékű a javulás – fogalmazott.

– Csak arról beszéltek, hogy Magyarország a listák alsóbb részein található, ami igaz, csakhogy ez nem az elmúlt évek tendenciáinak, hanem a korábbi évtizedek örökségének köszönhető.

– A baloldalt azonban most se érdekli az, ami magyar eredmény, mert mindent csak a kormány elleni támadásra akarnak felhasználni – fűzte hozzá.

– Az Eurostat adatsora egyértelműen cáfolja a baloldal évek óta hangoztatott azon állítását, hogy Magyarországon romlik az elkerülhető halálokok aránya – hangsúlyozta.

Emlékeztetett: tíz év alatt az egészségügy működésének javítása érdekében a kormány 76 százalékkal növelte a költségvetési forrásokat, 91 kórház és 51 szakrendelő újult meg részben vagy egészben. Az egészségesebb életmód érdekében indult be az iskolai mindennapos testnevelés és a sporttámogatási programok, bevezették a chipsadót és a reformmenzát, hatszorosára nőtt az iskolatej- és iskolagyümölcs-program költségvetése, és országos vastagbélrákszűrési program is indult.

– A tennivaló még sok, de az eredmények már látszanak – összegzett Rétvári Bence a közleményében.