Törékennyé vált az európai keresztény civilizáció

A mostani időszak törékennyé tette az európai keresztény civilizációt. Vannak olyan emberek Brüsszelben és máshol, akik szeretnék, ha elfelejtenénk, hogy meg kell erősíteni ezeket az értékeket - jelentette ki Simicskó István honvédelmi miniszter, a KDNP alelnöke csütörtökön Tatán, a Magyar Honvédség 18. KFOR-kontingensének kibocsátó ünnepségén.

Simicskó István honvédelmi miniszter érkezik a Magyar Honvédség KFOR-kontingense tizennyolcadik váltásának állománykibocsátó ünnepségére a tatai Klapka György Lövészdandár laktanyájában 2018. február 8-án. (MTI Fotó: Bodnár Boglárka)

"Brüsszel versenyezteti a tagországokat, hogy ki tud nagyobbat mondani és többet tenni, alapvetően megváltoztatni az európai keresztény értékeket" - tette hozzá Simicskó István.

A honvédelmi miniszter kiemelte, hogy Magyarország megfontolt és jó lépéseket tett az elmúlt három évben, és "példát mutat Európa számos országának".

Hozzátette, a kormány mindet megtett azért, hogy a magyar emberek biztonságban élhessenek. Megtették a déli határnál, Koszovóban és máshol, hiszen 14 országban vannak jelen a Magyar Honvédség katonái.

A miniszter szólt arról, hogy a hat hónapos külszolgálatra utazó katonák egyszer, négy-öt napra hazatérhetnek családjukhoz. Megemlítette azt is, hogy a honvédség 100 új buszt rendelt az Ikarustól, és ebből negyvenet hamarosan átadnak.

A Magyar Honvédség KFOR-kontingense tizennyolcadik váltásának állománykibocsátó ünnepsége a tatai Klapka György Lövészdandár laktanyájában 2018. február 8-án. (MTI Fotó: Bodnár Boglárka)

A Magyar Honvédség 18. KFOR-kontingensének létszáma 355, 26 egység állományából tevődik össze, de zömük, 260 katona a tatai Klapka György lövészdandárban szolgál.

A magyar békefenntartók 1995 óta vannak jelen a Nyugat-Balkánon. A térség legjelentősebb stabilizáló ereje a KFOR-misszió, amelyben Magyarország a kezdetektől, 1999 óta részt vesz.