A 2017-es büdzsé a fiatalok költségvetése is

A 2017-es költségvetési törvényjavaslat általános vitáját folytatta csütörtökön az Országgyűlés. Hollik István kereszténydemokrata képviselő szerint a jövő évi költségvetés az otthonteremtés és az adócsökkentés mellet a fiatalok költségvetése is, mert még nagyobb hangsúlyt kap az ifjúságvédelem és a fiatalok helyzetének erősítése a büdzsében. Szerinte a kormány legnagyobb ifjúságpolitikai eredménye, hogy közel 14 százalékra csökkentette az ifjúsági munkanélküliséget, ami 5 százalékponttal alacsonyabb az európai átlagnál.

Fidesz: az igazságszolgáltatásnak is előrelépést jelent a büdzsé

Répássy Róbert (Fidesz) az igazságszolgáltatás költségvetési forrásairól beszélt, hangsúlyozva, hogy az igazságszolgáltatásnak is előrelépést jelent a büdzsé, amely fejlesztésekre ad lehetőséget az ágazatban.



Az idei 92 milliárd forinthoz képest 2017-ben 109 milliárd forintra tervezik a bíróságok büdzséjét, ami 2010-hez viszonyítva már csaknem 50 százalékos emelkedést jelent. Jelezte, hogy a bírói illetményalap 2012 óta változatlan, összege 391 ezer forint, ám a költségvetés ebben is egy jelentős előrelépést tartalmaz. Új illetményszámítási módot viszont nem tartana szerencsésnek a fideszes politikus.

Répássy Róbert hangsúlyozta, hogy az ügyészség büdzséje szintén folyamatos növekedést mutat. Javasolta ugyanakkor, hogy ha nő a bírói illetményalap, akkor az alkotmányos szokásoknak megfelelően az ügyészi illetményalapot is emelni kellene.

KDNP: a 2017-es a fiatalok költségvetése

Hollik István (KDNP)
szerint a 2017-es költségvetés az otthonteremtés és az adócsökkentés mellet a fiatalok költségvetése is, hiszen a büdzsében még nagyobb hangsúlyt kap az ifjúságvédelem és a fiatalok helyzetének erősítése. Kiemelte: a kormány több irányból segíti a fiatalok foglalkoztatását és vállalkozásaik elindítását, csökkenti a megélhetési költségeiket, valamint növeli a lakhatási és otthonteremtési lehetőségeiket.



Hollik István kitért arra, hogy oktatásnak 270 milliárd forintos többletforrás biztosítanak és 2,8 milliárd forinttal támogatják a Nemzeti Tehetségprogramot. Hozzátette: folytatódik a tornaterem- és a tanuszoda-építési program közel 3-3 milliárd forintból, növekszik a doktorandusz hallgatók ösztöndíja, valamint 2020-ig 1200 milliárd forint jut kutatás-fejlesztésre és innovációra.
A kormány legnagyobb ifjúságpolitikai eredményének azt nevezte, hogy jelentősen, közel 14 százalékra csökkentették az ifjúsági munkanélküliséget, ami 5 százalékponttal alacsonyabb az európai átlagnál.

Államtitkár: a kormány komolyan veszi a költségvetést

Banai Péter Benő államháztartásért felelős államtitkár
Hegedűs Lorántné felvetéseire reagálva közölte: a kormány komolyan veszi a költségvetést. Hangsúlyozta, az említett törvénymódosítás csak arra ad lehetőséget, hogy az Országgyűlés által jóváhagyott költségvetési keretek között csoportosíthassanak át a minisztériumok, nem pedig arra, hogy a „kormány pénzt nyomtasson".



Kiemelte: a közoktatásra 105 milliárd forint plusz támogatást biztosít a költségvetés, a helyi közösségi közlekedés finanszírozása viszont a helyi önkormányzatok feladata. Elismerte, hogy van olyan terület, ahol a bérek nem emelkedtek, ugyanakkor például az egészségügyben, szociális területen vagy a rendvédelmi dolgozóknál volt és lesz béremelés.

Fidesz: közlekedési fejlesztések a költségvetésben

Boldog István (Fidesz)
úgy vélte: míg a 2017-es költségvetés eredményeképpen mindenki léphet egy kicsit előre, addig a szocialisták kormányzása alatt mindenki hátra lépett. Szerinte 2017-ben az emberek nem csak az anyagi javaik tekintetében, hanem a közlekedésben és a közlekedésbiztonságban is léphetnek előre egyet, hiszen a költségvetés jelentős összegeket fordít az alsóbbrendű utak megújítására, illetve elkerülő és gyorsforgalmi utak építésére.

Emmi: értékelni kell a szociálpolitikai lépéseket

Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) államtitkára a vitára válaszul kijelentette: értékelni kell a bevezetett szociálpolitikai intézkedéseket, mert valamennyi dimenzióban javultak az adatok. A gyermekszegénységi ráta is csökkenést mutat – emelte ki.

Fidesz: az áfacsökkentés fehéríti a gazdaságot

Horváth István (Fidesz) szerint a költségvetés a vidéki népesség megtartó erejét erősíti. Szólt az áfacsökkentésről, amelynek gazdaságot fehérítő hatását is kiemelte, és amely hozzájárult a sertésállomány növekedéséhez is. Mintegy 18 százalékos árcsökkentést eredményezhetett a kiskereskedelemben a sertés tőkehús áfájának csökkentése – hangsúlyozta, de azt is nyomatékosította, hogy az áfacsökkentés miatti költségvetési kiesés a tervezett határon belül marad – mutatott rá.

KDNP: folytatódik a pedagógusbér-fejlesztés

Földi László (KDNP) azt hangsúlyozta, hogy a pedagógusoknál jövőre is folytatódik a bérfejlesztés. Kiemelte továbbá, hogy a gyermekek nagy része térítésmentesen étkezhet a bölcsődékben, óvodákban, iskolákban, ahogyan azt is, hogy 2017-ben már nemcsak az alsó tagozaton, hanem az 5. évfolyamon is ingyen lesz a tankönyv.

Fidesz: a biztonság megteremtésének költségvetése a 2017-es büdzsé

Csizi Péter (Fidesz) szerint a 2017-es büdzsé a biztonság megteremtésének költségvetése, amivel megvédik Magyarországot és a magyar embereket. Hozzátette: a brüsszeli terrortámadás az Európai Unió és benne Magyarország ellen is irányult, ezért a biztonság nem lehet alku kérdése.

Közölte: a 2017-es költségvetés az ország megvédésére 100 milliárd forintos fejlesztést irányoz elő, ennek része a déli határ fizikai megvédése és a terrorellenes szervek technológiai, infrastrukturális megerősítése. Közölte: a TEK-nél létszámbővítés lesz, és a 12 milliárd forintos tavalyi költségvetés 20 milliárd forintra nő, az Alkotmányvédelmi Hivatal ingatlanfejlesztésére pedig 7 milliárdot biztosítanak.

Fidesz: rekordszinten fehéredett a gazdaság

Galambos Dénes (Fidesz) szerint 2010 óta „rekordszinten" fehéredett a magyar gazdaság, 2010 és 2015 között a rejlett gazdaság mérete GDP több mint 1,5 százalékával csökkent, így ma Magyarországon a feketegazdaság mértéke nem mutat szignifikáns különbséget a nyugati országokhoz képest. Hozzátette: 2015 óta 550 milliárd forint adóbevétel jelent meg az államkasszában a kormány intézkedéseinek köszönhetően.

Hangsúlyozta: a gazdaságfehérítő intézkedések 2017-ben is hasonló lendülettel folytatódnak, erősíti a kormány a Nemzeti Adó-és Vámhivatal ezirányú törekvéseit, így még hatékonyabb lesz az adóbeszedés és jobban ellenőrzik az adóelkerülést.

A gazdaság fehérítése érdekében az online pénztárgép mellett, az online számlázást is bevezetik az áfacsalások ellen, és a kormány 2017-ben is törekszik nagyvállalati adóelkerülés visszaszorítására.

Czibere: harmadával csökkent a legszegényebbek aránya    

Czibere Károly szociális államtitkár
azt javasolta az MSZP-s képviselőnek, hogy a KSH adatait vegyék alapul. Az elmúlt két évben 465 ezerről 293 ezerre, azaz harmadával csökkent a legelesettebbek aránya, s noha a segélyezési források csökkennek, fontos hozzátenni, hogy ezt messzemenően kompenzálták a közfoglalkoztatás előirányzatát - hangoztatta, hozzátéve: a nyugdíjak is infláció felett emelkedtek az elmúlt időszakban.

KDNP: prioritás a családok támogatása

Szászfalvi László (KDNP) pártja prioritásaként nevezte meg a családok támogatását és a kapcsolódó források növelését. Üdvözölte a gyermeket nevelők támogatásának emelését, kifejtve: ez 2017-ben 15 milliárd forint többletet jelent. Kiemelte: az adócsökkentések révén öt év alatt 930 milliárd forintot hagyott a kormány a családoknál.

A kormánypárti politikus emellett méltatta az otthonteremtési támogatások kiszélesítését és az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentését.

Nemzetpolitikai szempontból azt emelte ki, hogy 7,1 milliárd forinttal nőnek a források a 2016-oshoz képest, s ez érinti a többi között a Miniszterelnökség ez irányú tevékenységét, a határon túli felsőoktatási feladatokat, a Határtalanul programot és Bethlen Gábor alap.

Kommunikációs államtitkár: 12 ezer milliárd forint fejlesztési forrás áll rendelkezésre

Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára arra hívta fel a figyelmet, hogy a jelenlegi EU-s költségvetési ciklusban 12 ezer milliárd forintos fejlesztési forrás áramolhat be Magyarországra. Ezeket a pénzeket többségében a magyar gazdaság fejlesztésére, a kis- és középvállalkozások támogatására kell fordítani – emlékeztetett a kormány döntésére.

Az adóváltozásokról is beszámolt, például a személyi jövedelemadó már hatályos mérséklésére, valamint az áfacsökkentésekre, így a legfontosabb élelmiszerek forgalmi adójának csökkentésére, amely a sertéshússal kezdődött, jövőre pedig a tejjel, a tojással és a baromfihússal folytatódik.

Fidesz: bővülnek a honvédelmi források

Vas Imre (Fidesz) a honvédelmi forrásokról beszélt, hangsúlyozva, hogy 2017-re több mint 50 milliárd forinttal bővül az ágazat költségvetési fejezete.

A védelmi kiadások növekedését a NATO 2014-es walesi csúcsértekezletén Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be – emlékeztetett.

A magyar katonák a külföldi missziókban bebizonyították, hogy megfelelnek a kihívásoknak – mondta Vas Imre.

Emmi: az oktatás és az egészségügyi forrásai is emelkednek

Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) államtitkára Ikotity Istvánnak úgy felelt: mind a köz- és felsőoktatás, mind az egészségügy támogatása nagymértékben nő. A köznevelésben 130 milliárd forintot is meghaladja az emelkedés, a felsőoktatásé pedig a mintegy 45 milliárdot. Az egészségügyön belül 155 milliárddal emelkedik a jóléti és társadalombiztosítási keret, és 166 milliárddal az egészségügyi kassza.

Szerinte nettó hazugság, amit a felsőoktatásról mondott az LMP politikusa, hiszen egyre több külföldi tanul Magyarországon, mintegy 27 ezer hallgató. 

Fidesz: Ózdnak lehetőséget biztosít a büdzsé

Riz Gábor (Fidesz) rámutatott: 12 ezermilliárd forint áll rendelkezésre a gazdaság élénkítésére. A fejlesztési időszak lényeges szerepének nevezte, hogy funkcionálisan is gazdagodjanak a települések.

Szólt környezete, Borsod-Abaúj-Zemplén megye fejlesztési szükségleteiről, azon belül az úthálózat javításáról. A jövő évi büdzsé 100 millió forintnyi lehetőséget biztosít a szénbányászatnak, annak, hogy a szén egy új felhasználási forma keretében kerüljön vissza a gazdaságba.

A digitális archívum fejlesztése munkaerőt biztosíthat Ózd térségének – mutatott rá.

Fidesz: város és vidék sorsa egy

Bencsik János (Fidesz) a vidék és a város együttes fejlesztésének szükségességét hangsúlyozta. A foglalkoztatást hozta példaként arra: közlekedési infrastruktúra-fejlesztés is kell a munkába járáshoz, a megyeszékhelyeken ezért integrált közlekedési csomópontok szükségesek.

Tudás- és információs központokat is fontosnak ítélt. Mivel minden kistelepüléseken nem lehet ilyet kialakítani, a megyei könyvtárak szerepe igen nagy – mutatott rá. A vidékfejlesztés központi eleme, hogy a vidéken termelt élelmiszer eljusson a városba, és ott eladható legyen – szólt a városi piacfejlesztések fontosságáról.

BM: javul a hivatásos állomány helyzete

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium államtitkára emlékezetett a hivatásos állomány tagjainak nyújtott illetményemelésre, és hozzátette: a lakhatási támogatás, valamint a biztosítási rendszer kidolgozása folyamatban van. A büdzsében egymilliárd forint szerepel a hivatásos állomány lakhatási körülményeinek javítására – ismertette. Beszámolt arról is: továbbra is jelen van a migrációs nyomás, a megfelelő válaszokra pedig jövőre is lesz fedezet.

Fidesz: komoly előrelépés az egészségügyben

Molnár Ágnes (Fidesz) azt mondta, hogy jövőre az egészségügy közel kétszázmilliárd forint többletforráshoz jut, ami komoly előrelépési lehetőséget jelent. A szocialisták pénzt vontak ki az egészségügyből, miközben 2010 óta a kabinet folyamatosan többletforrásokat biztosít – érvelt a politikus. A mostani költségvetés kiszámítható, szilárd alapokon áll és nem hitelekből finanszírozzák – szögezte le.

Gyógyító-megelőző ellátásokra 2010-hez képest 282 milliárd forint többlet jut – emelte ki. Az alapellátásra jutó összeg az elmúlt hat évben 44 százalékkal nőtt, mentésre 15 százalékkal nagyobb összeget fordítanak, a háziorvosok finanszírozására pedig több, mint a 2010-es összeg másfélszeresét adják - sorolta a képviselő.

Kormány

Banai Péter Benő államtitkár azt mondta, mára kialakult egy olyan adóstruktúra ami nem csak a kormány, az ÁSZ és a költségvetési tanács, hanem a külföldi elemzők szerint is biztosítja az elkövetkező években a szükséges bevételeket a kiadásokhoz. Hozzátette: 2017-től is reális egy 3 százalék körüli gazdasági növekedéssel tervezni. Emlékeztetett, hogy béremelés valósult és valósul meg az egészségügyben és az oktatásban. Ezt azért indították el, hogy minél többen akarjanak ezen ágazatokban tevékenykedni – mutatott rá.

Megismételte, hogy az oktatás 270 milliárdos, egészségügy 167 milliárdos többletre számíthat. Úgy látta: olyan lépéseket tett a kormány, ami csökkenti a legsérülékenyebb társadalmi csoportok terheit. Olyan lépéseket tartalmaz a büdzsé tervezete, ami a felzárkózást segíti.

KDNP: többletforrás a honvédelmi területnek

Móring József Attila arról beszélt, tavaly több mint 1,5 millió bevándorló lépett be Európába, ebből hazánkon keresztül több mint 390 ezren érkeztek. Felidézte a határok lezárását és azt mondta: a kormány az ország biztonsága érdekében a külső fenyegetettség ellen a szükséges lépéseket megtette és megteszi. A költségvetés a honvédelmi területre 51 milliárddal nagyobb forrást biztosít, mint egy évvel korábban – jelezte.

Kitért arra is, hogy a HM fejezet tartalmazza a pápai bázisrepülőtér fejlesztésének 2017. évi tételét, az Iszlám Állam elleni fellépés forrásait. Többlet jutna a katonai életpálya modellel összefüggő kiadásokra, a honvédség közalkalmazotti pótlékára, a tízéves tervben jóváhagyott fejlesztések ütemezett végrehajtására.
 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!