40 százalékkal nőtt az üldözött keresztények száma

Az Open Doors civil szervezet minden évben elkészíti éves vallásszabadsági jelentését. Míg a szervezet 2019-es jelentése 73 országban 260 millió üldözött keresztényről számol be, ez a szám 2020-ban 80 millióval, több mint 340 millióra nőtt. Hölvényi György, a KDNP európai parlamenti képviselője, a vallásközi párbeszéd munkacsoport társelnöke, aki a Hungary Helps jószolgálati nagykövete is, a Kossuth Rádió Ma reggel című műsorában beszélt a tanulmány alapján látható folyamatokról.

Egész Európában, ma Brüsszelben is bemutatjuk az Open Doors által tudományos igényességgel összeállított tanulmányt, olyan emberek előtt, akik tehetnek és várhatóan tudnak is tenni valamit a helyzet javítása érdekében – mondta Hölvényi György.

Hölvényi György európai parlamenti képviselő, a KDNP alelnöke

A Közel-Keleten és Észak-Afrikában egyre nagyobb területen veszélyes és nehezen kontrollálható helyzetet teremtenek az iszlám szélsőségesek. Hogy e mögött Szomáliában vagy Nigériában mi áll, az lehet különböző, egyes országokban mások az okok, de az üldözött, meggyilkolt keresztények szempontjából ez mindegy. Különbséget lehet tenni viszont azon országok között, ahol az ország vezetői nem tudják megvédeni vagy maguk is üldözik a keresztényeket. Például Egyiptomban, Indiában vagy Irakban az állam nem üldözi őket, de nem tudják garantálni a biztonságukat, míg Észak-Koreában, Afganisztánban, Líbiában, Eritreában  az üldözés az állami vezetés beleegyezésével történik. A legszörnyűbb az – emelte ki a politikus – hogy mivel ezek a közösségek sokszor saját környezetükben nagy számban tartanak fenn jóléti intézményeket – iskolákat, kórházakat – így nem csak ők, hanem a lakosság sokkal szélesebb rétege válik érintetté.

A keresztények a világon a legnagyobb számú kisebbség, a kiállás mellettük nagyon fontos. Úgy tekintenek ránk, mint a keresztény Európára, ahonnan segítséget, védelmet remélnek. Ha ez nem történik meg, ha közömbösséggel találják szembe magukat, akkor az ellenségeik ezt biztatásnak veszik, és még inkább megalázzák őket. A felelősségünk óriási. Ez nem hitbeli vagy vallási kérdés, az európai kultúrának része kell, hogy legyen az üldözött keresztények helyzetével való szembenézés és segítségnyújtás – hangsúlyozta Hölvényi György.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!