75 éve indult a Katolikus Szociális Népmozgalom

A Közi Horváth József Népfőiskola névadója újratemetésének 25., halálának 30. és születésének 115. évfordulója alkalmából hirdetett emlékévet, amelynek egyik kiemelt programja az augusztus 25-i emlékkonferencia Győrött, a Katolikus Szociális Népmozgalom megindításának 75. évfordulóján.

EmlékkonferenciaMészáros József, a Barankovics István Alapítvány Kuratóriumának elnöke a konferencián (KDNP Fotó: Váli Miklós)

A 20. század első felében a katolikus egyház társadalmi tanítása, a szociális kérdés előtérbe helyezése, az egyház belső életének megújítása Magyarországon vallási, hitéleti fellendülést eredményezett. Ennek a megújulásnak alakítói, Közi Horváth József és társai voltak azok az egyházi és világi személyek, akik ebben az időszakban szolgálták az egyházat és a társadalmat. Munkájuk elsősorban a hitélet terén új módszerek, eszközök megvalósítására, a nehéz sorban élők megsegítésére, a társadalmi igazságosság érvényesítésére irányult. Különböző felfogások, eszmék mentén tevékenykedtek, megújuló keresztény közéletet szerettek volna, amely a pápai szociális enciklikák szellemi talaján állt.

EmlékkonferenciaA konferencia hallgatósága (KDNP Fotó: Váli Miklós)

Hivatásrendi szervezetek, egyházi mozgalmak, közösségek vezetői, világiak és egyháziak egyaránt igyekeztek a maguk területén egy keresztény, szociálisan érzékeny közeget kialakítani. Az 1945 utáni politikai helyzet, különösen az egypártrendszer kialakulása és térnyerése az itthon maradottak és az emigrációba kényszerülők számára új helyzetet teremtett, amelyre ki-ki a maga felfogása szerinti választ adta.

Ezeket a különböző életutakat, válaszokat, a katolikus egyház és a magyar társadalom útkeresését helyezik a Közi Horváth József Emlékév középpontjába.

EmlékkonferenciaVeres András, a Győri Egyházmegye megyés püspöke a konferencia megnyitóján (KDNP Fotó: Váli Miklós)

A Győri Hittudományi Főiskola dísztermében augusztus 25-én megtartott emlékkonferencián köszöntőt mondott Veres András győri megyés püspök, Szalai Viktor, a Közi Horváth József Népfőiskola alapítója, Mészáros József, a Barankovics Alapítvány Kuratóriumának elnöke és Soós Viktor Attila, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága tagja.
Az emlékkonferencián több szekcióban számos előadás hangzott el, majd a tanácskozást követően Veres András püspök celebrált ünnepi szentmisét.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!