Átadták a felújított horvátkimlei Szent Mihály-templomot és a magyarkimlei plébániát

A templom közösség és kultúra, a nemzetként megmaradás védőbástyája, amelyre még nagyobb szükség van, mert Európa identitásválsággal küzd – mondta Nagy István, az agrárminiszter vasárnap a Győr-Moson-Sopron vármegyei Kimlén, ahol átadták a felújított horvátkimlei Szent Mihály-templomot és a magyarkimlei plébánia épületét.

templomNagy István, aki a térség fideszes országgyűlési képviselője is, az ünnepi szentmisét követő beszédében arról beszélt, hogy Nyugat-Európában keresztény templomokat zárnak be vagy alakítanak át bevásárlóközpontokká, mecsetekké. Úgy fogalmazott: A pusztítás mértéke felfoghatatlan, lelki és fizikai értelemben egyaránt.

A miniszter örömtelinek nevezte, hogy a Kárpát-medence magyarlakta területein templomok újulnak meg kormányzati támogatásokból, hozzátéve, a templom mindig a jövő üzenetét hordozza. Azt mondta, Magyarországot csak arra a keresztény kultúrára tudjuk építeni, amely ezer éven át megtartotta az országot.

Csak ez a kultúra teszi lehetővé, hogy ne csupán mi, hanem gyermekeink, unokáink is szabad, szuverén országban élhessenek itt, Európában

– fűzte hozzá. Nagy István szólt arról is, hogy Kimlét a Mosoni-Duna kettéválasztja, az ott élők mindennapjait mégsem a széthúzás, hanem az összefogás határozza meg.

Magyarok, horvátok és németek évszázados békés együttműködése teszi igazán virágzóvá a községet

– emelte ki Ismertette: a horvátkimlei Szent Mihály-templom külső felújítására a Magyar falu programban nyertek 15 millió forintot, míg a Szent Mihály-főoltár és a Szent József-mellékoltár restaurálását 9 millió forint adományból tudták megvalósítani. A magyarkimlei plébániát szintén a Magyar falu program támogatásából újították fel az elmúlt két évben, 23 millió forintból. Az egyházi rendezvények mellett az épület a Német Önkormányzati Kórus próbáinak is helyet ad.

Az agrárminiszter emlékeztetett: a közelmúltban négy út menti kereszt is megújult Kimlén. A horvát nemzetiségi önkormányzat 1,2 millió, a német nemzetiségi önkormányzat pedig 1,6 millió forint állami támogatást kapott. Az összegekből a horvátkimlei településrészen a templom mellett álló kereszt és a Mersich-síremlék, Magyarkimlén a templom melletti kereszt és a Franauer-kereszt szépült meg – mondta, hozzátéve, hogy a nemzetiségi önkormányzatoknak köszönhető a hársfánál álló Szentháromság-szobor és a temetők keresztjeinek felújítása is.

Mindez újabb bizonyítéka a keresztény kultúra megtartó és építő erejének

– hangsúlyozta Nagy István.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a KDNP alelnöke elmondta, hogy a Magyar falu program részként az elmúlt év során több mint 1286 plébánia és lelkészség, valamint több mint 750, egyházi fenntartásban lévő temető újult meg.

Soltész

A feltámadás mutatja – mondta -, hogy a kereszténység milyen alapokon nyugszik és bizonyítja, hogy nincs más érték a világon, amely így megállja a helyét, nem csak a múltban és a jelenben, hanem a jövőben is. Az államtitkár fontosnak nevezte, hogy a templomokat élővé tegyék.

Álláspontja szerint vissza kell utasítani minden olyan törekvést, amely az egyházat gyalázza, bele akar szólni az életébe. Vissza kell utasítani azokat a kijelentéseket, amelyek visszaidézik a kommunista diktatúra korát, amikor sok templomból elűzték a papokat, a szerzeteseket és a híveket – jelentette ki.

Hozzátette:

el kell ismerni, hogy a jóemberkedésnek mi a hatása és a határa, mikor kell felemelni a szavunkat határozottan és kőkeményen, és mikor kell tettekkel is megvédeni templomainkat.

Veres András megyés püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke szentbeszédében egyebek mellett arról beszélt, hogy a keresztény ember a templomot rendkívül nagy becsben tartja, mert nemcsak a közös imádságok helye, hanem az eucharisztia megünneplésének és a szentségek kiszolgáltatásának a helyszíne is.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!