Átadták a szobi tanuszodát

Átadták a csaknem félmilliárd forintból elkészült Duna-Ipoly Tanuszodát szerdán Szobon.

Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) parlamenti frakcióvezetője, Ferenczi Györgyi polgármester és Rétvári Bence, a KDNP országgyűlési képviselője és képviselőjelöltje, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára (b-j) a szobi Duna-Ipoly Tanuszoda avatásán 2018. március 28-án. (Fotó: Váli Miklós)

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, a KDNP alelnöke az átadáson kiemelte: egy negyvenhárom éves ígéret vált valóra, az uszoda megépítését ugyanis még 1975. április 5-én ígérte meg a város akkori vezetése a szobiaknak.

A szobi Duna-Ipoly Tanuszoda medencéje az avatás napján, 2018. március 28-án. (MTI Fotó: Máthé Zoltán)

A kereszténydemokrata politikus úgy fogalmazott, talán az ország legszebb helyén található a sportlétesítmény, amely egy hatpályás, 25 méteres, 1,9 méter mély, feszített víztükrű nagymedencével és egy kismedencével rendelkezik. Hozzátette, az uszodát innovatív magyar technológiájú fertőtlenítőrendszerrel szerelték fel, amely a korábbi megoldásoknál kevésbé használ vegyszereket.

Rétvári Bence, a KDNP országgyűlési képviselője és képviselőjelöltje, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára (Fotó: Váli Miklós)

Rétvári Bence kitért arra is: a kormány számára fontos célkitűzés, hogy bárhól az országban lakjon valaki, ugyanolyan lehetősége legyen megtanulni úszni.

Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt alelnöke és frakcióvezetője beszél a szobi Duna-Ipoly Tanuszoda avatásán  (Fotó: Váli Miklós)

Jelezte, folyamatosak a mindennapos testneveléshez tartozó fejlesztések; a szobi uszoda is része a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Programnak (NKIFP). Az elmúlt években 13 353 sportfejlesztési programot tudtak jóváhagyni, és 609 sportlétesítményt sikerült megújítani, illetve felépíteni – fűzte hozzá az Emmi parlamenti államtitkára.

A szobi Duna-Ipoly Tanuszoda épülete az avatás napján, 2018. március 28-án. (MTI Fotó: Máthé Zoltán)

Közölte, hogy az NKIFP keretében 97 településen 40 milliárd forintból jön létre iskolai tornaterem vagy uszoda. Hozzátette, hogy az elmúlt években 341 tornaszoba vagy tornaterem épült, és 242 olyan intézménnyel van több, amely rendelkezik tornateremmel vagy tornaszobával.

Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt alelnöke és frakcióvezetője, a térség országgyűlési képviselője (Fotó: Váli Miklós)

Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt alelnöke és frakcióvezetője, a térség országgyűlési képviselője az uszoda építéséről elmondta, hogy a létesítményt korszerű technikai berendezésekkel szerelték fel, emellett a Duna közelsége miatt az árvízveszély ellen is védekezni kellett.

Ferenc Gyöngyi (független), a Pest megyei város polgármestere (Fotó: Váli Miklós)

Ferenc Gyöngyi (független), a Pest megyei város polgármestere arról beszélt: egy régi álom vált valóra az uszoda megépülésével, amihez a kormány döntése értelmében nem kellett önerőt biztosítaniuk.