Az állam visszaveszi erőszak-monopóliumát

A kereszténydemokrata Lukács Tamás szerint a polgárőrségről szóló törvény módosításával az állam visszaveszi erőszak-monopóliumát. A kormánypárti politikus hétfőn a Parlamentben tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: a törvény előtti egyenlőség tétele mindenkire vonatkozik,  különbség és megkülönböztetés nélkül. Az állami erőszak-monopóliumot senki sem sajátíthatja ki magának.

Kiemelte: a módosítás, amelyről hétfőn szavaz a parlament, rögzíti, hogy büntetett előéletű személy nem lehet polgárőr, csak illetékességi területén belül járhatnak el a polgárőr egyesületnek, és megállapodást kell kötniük a rendőrséggel. Hozzátette: sikerült olyan egységet és közös gondolkodást teremteni, hogy a pártok döntő többsége, egy kivételével, mind felsorakozott amögé, hogy a jogalkotónak nem mutogatni, nem grasszálni kell Gyöngyöspatára, hanem lezárni azokat az utakat, amelyek jogállami körülmények között megengedhetetlenek.
   
A kormánypárti képviselő ugyanakkor feltette a kérdést, miként volt lehetséges, hogy 2009 áprilisában olyan, Draskovics Tibor által előterjesztett módosítást fogadott el az akkori kabinet, amely lehetővé tette, hogy polgárőr büntetett előéletű személy legyen, hogy ne csak az illetékességi területen működhessenek a polgárőr egyesületek, illetve ezeknek az egyesületeknek nem kellett együttműködniük a rendőrséggel.

Hol volt ekkor Gyurcsány Ferenc? - kérdezte, hozzátéve: nehogy a volt kormányfő azt higgye, hogy az akkor elfogadott törvénymódosítással elkövetett bűnt enyhíteni lehet egymillió forinttal. Felszólította a volt miniszterelnököt, számoljon be, mit csinált azon a kormányülésen, ahol döntöttek erről a módosításról. Lukács Tamás szerint akkor lemondtak az állami erőszak-monopóliumról, s ez vezetett a gyöngyöspatai eseményekhez.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!