Az egyházi közösségek társadalomszervező tevékenységét ösztönző programok indulnak

A kormány a „kizárólag papíron létező” szervezetekkel szemben a valós teljesítményt és előremutató törekvéseket felmutató civil csoportosulásokat kívánja felkarolni, ezen a téren a teljes Kárpát-medencére egységesen tekint – jelentette ki Szászfalvi László, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium kereszténydemokrata államtitkára egy debreceni konferencián.

Az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár a Közösséghálózat című, magyar-román egyházi és civil kezdeményezéseket támogató projekt zárórendezvényén azt mondta: a sarkalatos jogszabályok között még az idén elkészítik az új egyházi törvényt, az új civil szervezeteket szabályozó törvény pedig előkészítés alatt áll.
    
Megjegyezte: Magyarország új alaptörvényének preambuluma is a nemzeti összefogást, a kisebb közösségek együttműködésének szellemiségét tükrözi, a nemzetet egy határok nélkül élő közösségként kezeli. Az egymástól karnyújtásnyira lévő közösségek együttműködése révén fejleszthető egy-egy régió gazdasága és kultúrája, az emberek mindennapjai – hangsúlyozta.
   
A kormányzati tervekről szólva a politikus közölte: 2011-ben öt új programot fognak elindítani, amelyek az egyházi közösségek társadalomszervező tevékenységét ösztönzik. A Nemzeti Civil Alapprogram (NCA) átalakításában fontos elem lesz az, hogy határon túli civil szervezetek is önállóan, magyar partnerek közvetítése nélkül indulhatnak majd különböző pályázatokon. Az új alapprogramban szakmai-tematikus kollégiumokat kívánnak létrehozni, amelyek segíteni fogják a határon túli civil szervezeteket.
    
A Közösséghálózat keretében a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat és a Királyhágómelléki Református Egyházkerület együttműködésével a határ két oldalán 15-15 civil és egyházi szervezetet támogattak egyebek mellett pályázati ismeretek oktatásával és gazdasági kapcsolatok kiépítésével.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!