Az élet minden területén jelenjen meg a családközpontú gondolkodás!

Harrach Péter, a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség elnöke, a KDNP frakcióvezetője szerint mindenkinek joga eldönteni, vállal-e gyereket, a politikának azonban lehetőségeket kell teremtenie ehhez.

A kormány célja, hogy a családközpontú, demográfiai szempontokat szem előtt tartó gondolkodás az élet minden területén – politikában, oktatásban, gazdaságban, tudományos világban – jelenjen meg – ezt pedig Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára mondta.

Mindketten szerdán Budapesten, a Jövőnk a gyermek – párbeszéd a családokért című konferencián szólaltak fel.

Novák KatalinNovák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a konferencián (KDNP Fotó: Váli Miklós)

Novák Katalin az Összefogás a gyermek- és családbarát Magyarországért szakértői műhely rendezvényén kiemelte, azt szeretnék, ha Magyarország előbb-utóbb valóban családbarát országgá válna, és természetes lenne a generációk együttélése, valamint a családok a támogatása. Ezért ősszel a nemzeti konzultációban arról is kérdezik majd az embereket, hogy a családpolitikában merre haladjanak tovább, milyen eszközökkel támogassák a gyermekvállalást és nevelést – közölte az államtitkár.

A részletekről szólva elmondta, várják majd a visszajelzéseket például a főállású anyaság kérdésében, a munka és család egyensúlyának megteremtésében, a családbarát közigazgatás, közgondolkodás kialakításában, valamint a felelős gyerekvállalásra és családi életre nevelés témájában is. Novák Katalin emlékeztetett, az összmagyarságot évtizedek óta érinti a demográfiai krízis, aminek megoldása az egyének kezében van, hiszen „a gyermekvállalás a legszemélyesebb közügy”. Magyarországon jó a helyzet, mivel a magyar fiatalok házasságban szeretnének élni és átlagosan legalább két gyereket terveznek. Ugyanakkor rosszul is áll az ország, mert nem születik meg minden tervezett gyerek – mondta az államtitkár.

Azt hangsúlyoztata, hogy a kihívásra a magyar modell szerint az a válasz, ha nem külső erőforrásokra támaszkodik az ország, hanem megerősítik a családpolitikát.  A kormány pedig nem áll meg az országhatárnál, ezért támogatja a határon túli magyar családokat babakörvénnyel és anyasági támogatással – fűzte hozzá Novák Katalin.

Harrach PéterHarrach Péter, a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség elnöke a konferencián (KDNP Fotó: Váli Miklós)

Harrach Péter, a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség elnöke, a KDNP parlamenti frakcióvezetője arról beszélt, hogy mindenkinek joga eldönteni, vállal-e gyereket, a politikának azonban lehetőségeket kell teremtenie ehhez. A legfontosabb feladatnak a közgondolkodás formálását nevezte, hogy a családot mint intézményt megerősítsék, és a társadalmat gyerekbaráttá alakítsák. Ennek érdekében erősítenie kell a közösségeket a terjedő individualizmussal szemben – tette hozzá.

A kereszténydemokrata politikus ismertetett egy, a KDNP frakciója által megrendelt felmérést is, amely szerint 35-45 év közötti 1,6 millió ember 41 százaléka gyermektelen, jelentős részük pedig magányosan él. Ennek okaként a megkérdezettek anyagi okokra, párkapcsolati problémákra, a munka és magánélet összeegyeztetésének nehézségeire, valamint az otthonteremtés problémáira hivatkoznak.

Harrach PéterHarrach Péter, a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség elnöke a konferencián (KDNP Fotó: Váli Miklós)

Az anyagi helyzeten próbálnak béremeléssel, munkahelyteremtéssel, a családi otthonteremtési kedvezménnyel (CSOK) változtatni, a párkapcsolati problémákba azonban a pártpolitika és kormányzat nem tud beleszólni – jegyezte meg. Úgy fogalmazott, a minőségi párkapcsolatokat meghatározza a „kibocsátó család” légköre, de szükség van hozzá bizalomra, bátorságra, elköteleződésre és áldozatvállalásra is.

 

Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) megbízott elnöke az intézmény célkitűzései között említette, hogy minél több gyerek szülessen, harmonikusan működjenek a családok, erősödjön a családok jóléte, és differenciált megoldások jöjjenek létre a különböző helyzetben lévő családok segítésére.

Szólt arról is, hogy a Kopp Mária által alapított népesedési kerekasztal javaslatai közül a kormány már néhányat – gyed extra, napközbeni ellátás, családi típusú adózás, családi életre nevelés – bevezetett, van még azonban feladata például az atipikus foglalkoztatás erősítése, valamint a családok lelki egészségfejlesztése terén.

Mészáros JózsefMészáros József, a Barankovics István Alapítvány kuratóriumának elnöke, a Magyar Államkincstár elnöke

A rendezvényen részt vett Mészáros József, a Barankovics Alapítvány kuratóriumának elnöke, Pleschinger Gyula, a Magyar Közgadasági Társaság elnöke és Borhy László, az ELTE rektora is.