Az emberi jogok tekintetében nincs alku

Ronald Reagan azt szimbolizálja, hogy az emberi jogok tekintetében nincs alku, és nem lehet azok érvényesülését pillanatnyi politikai érdekeknek alárendelni – mondta Semjén Zsolt az MTI-nek abból az alkalomból, hogy Magyarország uniós elnöksége végén avatják fel az egykori amerikai elnököt ábrázoló egész alakos szobrot.

A miniszterelnök-helyettes felidézte, hogy a szobor felállítását a KDNP kezdeményezte még 2010-ben, s a kisebbik kormánypárt által indított adakozáshoz csatlakoztak különböző alapítványok Magyarországról és külföldről. Így gyűlt össze az egész alakos bronzszobor felállításához szükséges több mint 10 millió forint.
    
A szobor a fővárosban, Szabadság tér és a Zoltán utca sarkánál áll majd, s mint Semjén Zsolt elmondta: a művészi alkotás Reagan realizmusát kívánja megjeleníteni.
    
Semjén Zsolt az egykori amerikai elnök személyiségét felidézve úgy fogalmazott: fiatal korának megrendítő és meghatározó pillanata volt, amikor Reagan azt mondta Gorbacsovnak, jöjjön ide, és bontsa le a falat, ha hisz az emberi jogokban.
    
Reagan azt szimbolizálja, hogy az emberi jogok tekintetében nincs alku, és nem lehet azok érvényesülését pillanatnyi politikai érdekeknek alárendelni  fogalmazott, hozzátéve: "az emberi jogokat a keresztény meggyőződéséből vezette le, abból kiindulva, hogy minden ember Isten képmására teremtetett". Ő volt az aki a világpolitikában is vállalta keresztény hitét - fűzte hozzá.
    
Kitért arra is, hogy alapvetően három embernek köszönhető Közép- és Kelet-Európa felszabadulása a szovjet megszállás alól: spirituálisan II. János Pál pápának, politikailag Ronald Reagannek, és bizonyos értelemben Mihail Gorbacsovnak is, akinek volt bátorsága belátni, hogy a Szovjetunió vállalhatatlan és fenntarthatatlan.
    
Szólt még arról, hogy a Reagan centenárium egybeesik Varga László egykori KDNP-s politikus centenáriumával, aki a Közép-európai Rab Népek Szövetsége elnökeként többször is találkozott az elnökkel. A közép-európai népek sok kérdésben vitában állnak egymással, de abban teljes az egyetértés, hogy a szabadságunkat Reagan politikájának köszönhetjük.  
    
A KDNP elnöke felidézte, hogy egy éve alakult meg vezetésével a Ronald Reagan emlékbizottság, s az elmúlt időszakban két konferenciát is tartottak az egykori amerikai elnök centenáriuma alkalmából. Semjén Zsolt kezdeményezésére a Magyar Posta Ronald Reagan emlékbélyeget bocsátott ki ez alkalomból.
    
Semjén Zsolt – az amerikai nagykövetség tájékoztatásával összhangban – elmondta: levelet kapott a volt amerikai first ladytől, Nancy Reagantől, amely arról szól, hogy képviseletében Condoleezza Rice egykori külügyminiszter Budapestre érkezik június végén, hogy részt vegyen a Reagan-ünnepségen, a néhai elnök szobrának avatásán.  
    
Az Egyesült Államok 40. elnökének szobrát – születésének századik évfordulója alkalmából - június 29-én avatják fel az amerikai nagykövetség közelében. Az eseményen beszédet mond Reagan igazságügy-minisztere.
    
Így már két köztéri szobor tiszteleg majd Reagan emléke előtt Budapesten; 2006 szeptemberében a Városligetben mellszobrot állítottak az elnöknek.
    
Reagan 1981 és 1989 között  volt az Egyesült Államok elnöke.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!