Az IKSZ üdvözli a Való Világ elleni bírságot

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség megelégedéssel értesült arról, hogy a Médiahatóság 144 millió forintos bírsággal sújtotta az RTL Klub Való Világ című sorozatát, melynek csaknem negyven adásában találtak törvénysértést. A Kereszténydemokrata Néppárt ifjúsági szervezete szerint a végül kiszabott 144 millió forintos bírság a jövőre nézve kellő visszatartó erőt jelenthet. Stágel Bence, a szervezet elnöke a döntés után felidézte, hogy az IKSZ korábbi felhívásában szankció alkalmazását kérte a médiahatóságtól a műsor ellen, és arra bátorította a jóérzésű embereket, hogy élve az új médiatörvény adta lehetőséggel tegyenek bejelentést a hasonló család- és erkölcsromboló műsorok ellen. A Kereszténydemokrata Néppárt ifjúsági szervezete a médiahatóságtól a középmértéket meghaladó, példaértékű büntetés kiszabását kérte.

Az IKSZ álláspontja szerint: a Való Világhoz hasonló reality-műsorokban a szereplők kihasználtan nem csak a maguk, hanem – a producerekkel közreműködve – tulajdonképpen a nézők emberi méltóságát is meggyalázzák, hasonlóan azokhoz a beszélgetős műsorokhoz, ahol kiárusítják az emberek sorsát és nyomorúságát.
   
Az IKSZ álláspontja szerint a nézők nem azért fogyasztanak „médiaszemetet”, mert erre van igényük, hanem azért, mert ezt teszik eléjük. Ha kialakulna egy széles és mélyen tagolt médiapiac, amelyben az egyetemes és nemzeti kultúra elemei képeznék a „mainstream” vonalat, akkor az olyan nyomasztó műsorok, mint a Való Világ, a perifériára szorulnának. Kiemelte: szakértők álláspontját osztják, ezt a célt csak megfelelő médiaszabályozással lehet elérni, amit a most hatályba lépő médiatörvény végre megteremt.
   
Stágel Bence szerint a nemzetközi példák azt mutatják, hogy megfelelő szabályozással sikeresen lehet integrálni a kínálatba értékeket közvetítő tartalmakat. Nem véletlen, hogy a britektől a németekig mindenhol népszerűek a nemzeti kultúra kortárs kultúrába igényesen visszalopott elemei – mutatott rá.
   
Kitért arra is, hogy a médiahatóság kiemelt szerepe azt felügyelni, hogy az egyetemes és nemzeti kultúra újra hangsúlyosan megjelenjen az audiovizuális környezetben. Nálunk ugyanis túl kicsi a piac ahhoz, hogy ezek maguktól megjelenjenek. Ha ezt a kötelezettséget egy csatorna nem akarja bevállalni, akkor jogi eszközökkel korlátozni kell, teret engedve egy olyan új csatornának, ami ezt majd vállaltan megteszi.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!