Az RMDSZ biztosan bejutott a román parlamentbe

A romániai magyar párt a szavazatok 6,2 százalékát szerezte meg. Semjén Zsolt gratulált a sikeres választási szerepléshez.

A vasárnapi romániai parlamenti választásokat az előzetes eredmenyek szerint a jelenlegi törvényhozásban is legnagyobb frakcióval rendelkező, de tavaly óta ellenzékbe szorult Szociáldemokrata Párt nyerte 30,2 százalék körüli eredménnyel, vagyis az exit poll által előre vetített másfél százalékpontnál meggyőzőbb, öt százalékpontos előnnyel.

Második helyen a Klaus Johannis államfőhöz közel álló jobbközép Nemzeti Liberális Párt végzett, mely az eddig megszámolt voksok valamivel kevesebb mint 25,5 százalékát kapta.

A harmadik helyen a rendszerkritikus USR–PLUS szövetség végzett, amely a részeredmények alapján 15,5 százalékot összesített.

A választások legnagyobb meglepetéseként egy tavaly alakult ultranacionalista párt, a koronavírus-járvány idején vírustagadó összeesküvés-elméleteket terjesztő Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) is bejutott a parlamentbe, 8,8 százalékos eredménnyel. Rajtuk kívül

a 6,2 százalékon álló Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) lesz biztosan parlamenti képviselete.

Az exit poll becslésnek ellentmondva a részeredmények szerint sem 4,2 százalékos eredményre taksált Victor Ponta volt miniszterelnök vezette baloldali Pro Romania párt, sem a 4,2 százalékon álló Traian Basescu volt államfő által alapított konzervatív Népi Mozgalom Pártját (PMP) nem lépi át az ötszázalékos parlamenti küszöböt.

Az öt párton kívül – amelynek mind a képviselőházban, mind a szenátusban lesznek törvényhozói – 17 nemzeti kisebbségi szervezet könnyített eljárással juttatott egy-egy képviselőt a kétkamarás parlament alsóházába.

Romániában csaknem 5,8 millióan szavaztak,

ami a belföldi névjegyzékben szereplők kevesebb mint 32 százalékát teszi ki. Külföldön, ahol kétnapos volt a szavazás 265 ezren voksoltak.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke már az éjszaka folyamán gratulált Kelemen Hunornak, az RMDSZ elnökének a sikeres választási szerepléshez -

derül ki a kereszténydemokrata politikus közösségimédia-bejegyzéséből.

Az RMDSZ négy megyében végzett az első helyen - derül ki a Főtér.ro összeállításából.

Hargita megyében 85,90, Kovásznában 70,25, Marosban 30,17, Szatmárban pedig 37,07 százalék kellett ez első helyhez.

Bihar megyében a 32 százalékos PNL mögött második az RMDSZ, 21,22 százalékot szerzett. Szilágy megyében is a második az RMDSZ: 23,94 százalékkal végzett a 27,25 százalékos PNL mögött.

Kolozs megyében csak a negyedik az RMDSZ: itt is a liberálisok győztek 32,46 százalékkal, a második az USR-PLUS 23,44, a harmadik a PSD 13,62 százalékkal. Az RMDSZ 11,90 százalékot kapott.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!