Azbej Tristan: 2019 – A remény éve

Az év utolsó napján visszatekintve bőven van miért hálát adni. Ezért a hagyományos, év végi összegzést a Hungary Helps – Magyarország segít program vezetőjeként a hálaadás jegyében fogom megtenni. Nem azért, hogy győzelmi jelentéseket gyártsak, hanem hogy számot vethessünk azzal, hol tartunk és merre haladunk, vagyis hogy beállítsuk iránytűnket 2020-ra.

Azbej Tristan (KDNP), a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkára

Sűrű és embert próbáló év van a hátunk mögött – csapatmunkával, kemény küzdelmekkel, rengeteg megerősítő találkozással, erőfeszítéssel, élménnyel és tapasztalattal, amelyek sikereket és előrelépéseket hoztak magukkal küldetésünkben. Visszatekintve, egy mondatban így tudom összefoglalni, ami történt: 2019 a remény éve volt az üldözött keresztények megmentéséért felvállalt ügyünkben. Hogy mik vezettek idén ehhez az áttöréshez? A teljesség igénye nélkül:

Nemzetközi összefogás megteremtése

Nem volt titok sosem: nemzetközi koalíciót akarunk építeni a végveszélyben lévő üldözött keresztények megmentéséért, mert ha sikerül, megváltoztathatjuk a történelem menetét.

Büszke vagyok arra, hogy ebben zászlóvivő szerepet visznek a magyarok, és idén a nemzetközi együttműködés kialakításában hatalmas lépést tettünk meg.

Májusban létrejött a Donald J. Trump – Orbán Viktor csúcstalálkozó, ahol az Egyesült Államok elnöke méltatta Magyarország erőfeszítéseit az üldözött keresztények védelmében, elismerve a Hungary Helps Programot.

Együttműködési megállapodás az USAID - US Agency for International Development és a Hungary Helps Program között Irak legnagyobb keresztény városa, Karakos újjáépítéséért.

Találkozó a szövetségépítés jegyében Németországban a CDU képviselőivel, előremutató diplomáciai tárgyalások Londonnal és Oroszországgal a közös cselekvés lehetőségeiről.

Mostanra elmondható: már nem elhallgatható az üldözött keresztények ügye.

Ezzel kívánok boldog újévet mindenkinek, tudva azt, hogy az elért eredmények nem sikerülhettek volna a magyar emberek támogató szolidaritása nélkül.

Köszönet hát minden nagylelkű segítőnek, fantasztikus munkatársaimnak, de elsőként a jó Istennek.

Deo Gratias! Soli Deo gloria!”