Azbej Tristan: Az USA az üldözött közel-keleti keresztények segítésében is szövetségesünk

Jelentős mérföldkőhöz érkezett az üldözött keresztény közösségek megsegítésére tett magyar erőfeszítés – írja az S4C.news. A Miniszterelnökség értékelése szerint a Hungary Helps Program eredményeinek visszaigazolása az az együttműködési megállapodás, amelyet kedden kötött meg az Amerikai Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége és a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkársága.

Azbej Tristan (KDNP), a miniszterelnökség üldözött keresztényekkel foglalkozó államtitkárságának vezetője (Fotó: Azbej Tristan blogoldala)

Együttműködési megállapodást kötött kedden az Amerikai Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége (USAID) és a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkársága. A humanitárius segítségnyújtásról szóló együttműködési megállapodást Magyar Levente külügyminiszter-helyettes és David Moore, az ügynökség főigazgató-helyettese írta alá Washingtonban.

Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár az együttműködés kapcsán hangsúlyozta: az Amerikai Egyesült Államok befolyása a világpolitika alakításában meghatározó, ezért Magyarország számára kiemelt jelentőségű, hogy az üldözött közel-keleti keresztény közösségek megsegítésében közösek a törekvéseink az amerikaiakkal.

A Miniszterelnökség államtitkára szerint az együttműködés aláírása Magyarország számára fontos diplomáciai siker. Az együttműködési megállapodás megkötését megelőzően Mike Pence, az Egyesült Államok alelnöke és amerikai vezetők elismerően nyilatkoztak a Hungary Helps Programról. Az a tény, hogy a USAID példaként tekint a magyar humanitárius programra, azt bizonyítja, hogy a Hungary Helps Program a közvetlen segítségnyújtáson és a migráció megelőzésén túl, a nemzetközi összefogás ösztönzője is egyben. Mindez a magyar emberek teljesítményének és szolidaritásának közös eredménye – tette hozzá.

Azbej Tristan kiemelte, hogy a magyar kormány eddig több ezer háborús konfliktus által sújtott családon segített a Közel-Keleten, hogy szülőföldjükön maradhassanak, ha pedig üldöztetés miatt menekültek el, békés körülmények közé térhessenek vissza.

Az együttműködési megállapodás előzménye, hogy az Amerikai Egyesült Államok elnöke, Donald Trump a múlt héten aláírta az iraki és szíriai népirtással kapcsolatos törvényt, amely lehetővé teszi, hogy az adminisztráció megfelelő lépéseket tegyen a népirtás, emberiség ellen elkövetett bűncselekmények, vallási és etnikai kisebbségi csoportokat ért bűncselekmények elkövetőinek elszámoltatása érdekében.

A Donald Trump által aláírt törvény összhangban áll a magyar kormány iraki és szíriai üldözött keresztények támogatását célzó politikájával, amelynek elérni kívánt céljait erősíti az USAID-del most aláírt együttműködési megállapodás – olvasható a Miniszterelnökség közleményében.

Sam Brownback, az Amerikai Egyesült Államok nemzetközi vallásszabadságért felelős utazó nagykövete ugyanezen a héten, kongresszusi meghallgatásán úgy fogalmazott a magyar programmal kapcsolatban, hogy az egyik úttörője az Észak-Irakban lévő vallási kisebbségek – különösen a keresztény és jazidi közösségek – újjáépítésének. Az S4C.News úgy tudja, a nagykövet a humanitárius segítségnyújtás terén egyedül a magyar programot hozta fel példaként.

Sam Brownback a közelmúltban Budapestre látogatott, ahol már akkor jelezte; az amerikai kormányzat a magánszektor bevonásával azon dolgozik, hogy megfelelő pénzügyi forrással lehetővé tegye, hogy az elüldözött közel-keleti keresztények visszatérhessenek otthonaikba. Ugyanekkor elismerését fejezte ki, hogy Magyarország ugyanezen cél érdekében komoly, szinte erején felüli áldozatvállalásra is hajlandó.

A magyar kormány tagjai korábban több alkalommal is tárgyalásokat folytattak a Fehér Házban, ahol Azbej Tristan államtitkáron kívül Balogh Zoltán és Szijjártó Péter miniszterek is beszámoltak a Hungary Helps Programról. Idén júliusban Jared Kushner, Donald Trump elnök főtanácsadója gratulált a programhoz, amikor Azbej Tristannal találkozott. Már ekkor kiderült: az amerikai kormány magas rangú képviselői részleteiben ismerik a magyar humanitárius kezdeményezést.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!